E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30607
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Izdevumos iekļaujami tie, kas saistīti ar saimniecisko darbību un tās nodrošināšanu

J
jautā:
03. oktobrī, 2023
Santa

Sveiki! Vēlos noskaidrot, vai pašnodarbinātai personai, kurai ir tiesu izpildraksts par parādu piedziņu, parāda atmaksas summas tiek uzskatītas par saimnieciskās darbības attaisnotajiem izdevumiem. Piemēram, ikmēneša apgrozījums kā pašnodarbinātai personai ir 3000 eiro, kopējā piedzenamo parādu summa ir 9000 eiro, citi attaisnotie izdevumi – apmēram 500 eiro mēnesī. Vai summas, kas tiek maksātas piedzinējam, tiek attaisnotas izdevumos? Vai arī no tām tiek aprēķināts IIN? Ja tiek, tad kādi ir procenti? (Izpildrakstiem ir aptuveni pieci gadi, un saimnieciskā darbība vēl nav uzsākta, persona nesen atgriezusies Latvijā un ir bez darba.) Paldies!

A
atbild:
09. oktobrī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ienākumu no saimnieciskās darbības aprēķina kā ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpību. Izdevumos var iekļaut tikai tos, kas saistīti ar saimniecisko darbību.

Saimnieciskās darbības ieņēmumi un izdevumi noteikti likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11. pantā. Izdevumi, ja tie saistīti ar ienākuma gūšanu no saimnieciskās darbības, ir par iegādātajām izejvielām, materiāliem, precēm, arī procentu maksa par banku kredīta vai līzinga pakalpojumu izmantošanu (izņemot soda naudas maksājumus) un citi izdevumi, kas saistīti ar saimniecisko darbību un ir nepieciešami tās nodrošināšanai.

Saimnieciskās darbības veicējs – fiziskā persona – par saistībām pret kreditoriem atbild ar visu savu personisko mantu.

Informācija par saimnieciskās darbības organizēšanu pieejama Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas