E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30385
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Laulāto mantiskās attiecības un mantojuma tiesības

J
jautā:
06. septembrī, 2023
Līga

Labdien! Vīrs (laulātais) no vecāka ir saņēmis īpašuma dāvinājumu, zemi (zemesgrāmatā norādīts kā vienīgais īpašnieks). Pēc tam tālāk tika ņemts hipotekārais kredīts, vīrs ir kredīta ņēmējs, bet es – līdzaizņēmēja. Ēka uzbūvēta uz dāvinātās zemes, laulības līguma nav. Ar vīru ir vairāki bērni (nepilngadīgi). Kurš mantos īpašumu vīra nāves gadījumā? Kā tiks sadalīts īpašums šķiršanās gadījumā? Kas būtu jādara, lai nāves gadījumā mantotu es vai bērni? Kas būtu jādara, lai šķiršanās gadījumā manta tiktu sadalīta 50% vīram un 50% man vai bērniem?

A
atbild:
11. septembrī, 2023

Vīra nāves gadījumā sieva var prasīt, lai no mantojuma sastāva nodala viņas daļu kopīgajā mantā, atbilstoši Civillikuma 89. panta otrajai daļai, kas noteic, ka viss, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem bet ar abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā darbības palīdzību, ir abu laulāto kopīga manta.

Saskaņā ar Civillikuma 91. panta pirmās daļas 3. punktu dāvinājums (zeme) ir laulātā atsevišķa manta, kas laulības šķiršanas gadījumā paliek vīram, bet vīra miršanas gadījumā ietilpst mantojuma sastāvā pilnā apjomā. Savukārt uz zemes uzbūvētā ēka, visticamāk, ir abu laulāto kopīga manta. Lai sniegtu jums precīzu atbildi, būtu jāredz dokumenti.

Jāatzīmē, ka Civillikuma 114. panta pirmā daļa nosaka: savas mantiskās tiesības laulātie var nodibināt, pārgrozīt un izbeigt ar laulības līgumiem kā pirms došanās laulībā, tā arī laulības laikā. Laulātie laulības līgumā var noteikt visas mantas kopību, proti, viss, kas laulātajiem piederēja pirms laulības, kā arī laulības laikā iegūtā manta tiek apvienota vienā kopīgā nedalāmā masā (Civillikuma 124. pants). Ja starp jums tiks noslēgts šāds laulības līgums (laulāto mantas kopība), tad laulības šķiršanas gadījumā laulāto kopīgā manta tiks sadalīta starp laulātajiem vienādās daļās. Savukārt vīra nāves gadījumā puse no laulāto kopīgas mantas pēc jūsu pieprasījuma tiks nodalīta no mantojuma sastāva.

Saskaņā ar Civillikuma 393. pantu vīra nāves gadījumā mantojuma sastāvā ietilpstošo īpašumu mantos sieva un mirušā bērni vienādās daļās, ja mirušajam ir līdz četriem bērniem (ja bērnu skaits ir lielāks, tad pārdzīvojušais laulātais manto 1/4 domājamo daļu no atstātā mantojuma, bet atlikušās daļas tiek sadalītas starp bērniem).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 111 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas