E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30381
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Atvaļinājuma pagarināšana, ja tajā iekrīt svētku dienas

J
jautā:
06. septembrī, 2023
Kristiāna

Labdien! Šajā gadā ņemšu atvaļinājumu no 25. līdz 29. decembrim. Šajā laikā iekrīt divas svētku dienas – 25., 26. decembris. Tātad atvaļinājums tiek pagarināts par divām dienām. Vai šīs divas dienas ņems nost no pārējām uzkrātajām atvaļinājuma dienām? Vai tas ir kā papildu bonuss?
Vai pārceltās brīvdienas apmaksā? Manā darbavietā ir jāstrādā visās svētku dienās.

A
atbild:
12. septembrī, 2023

Darba likuma 149. pantā, kas regulē darbinieka ikgadējā atvaļinājuma izmantošanas kārtību, ir noteikts, ka ikgadējais darba devēja apmaksātais atvaļinājums nedrīkst būt īsāks par četrām kalendāra nedēļām, neskaitot svētku dienas.

Tādējādi, ja atvaļinājuma laikā iekrīt svētku dienas, atvaļinājums par svētku dienu skaitu tiek pagarināts, tās secīgi pieskaitot pēdējai atvaļinājuma dienai, neatkarīgi no tā, vai ir darba diena, sestdiena vai svētdiena.

Par svētku dienu skaitu pagarinātās atvaļinājuma dienas tiek apmaksātas tādā gadījumā, ja tās darbiniekam atbilstoši nolīgtajam darba laikam būtu darba dienas. Tas izriet no Darba likuma 75. pantā noteiktā: “Par ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma vai apmaksātā papildatvaļinājuma laiku izmaksājamās samaksas summu aprēķina, dienas vai stundas vidējo izpeļņu reizinot ar darba dienu vai stundu skaitu atvaļinājuma laikā.”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 82 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas