E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30290
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Par ko ir atbildīgs dzīvokļa īpašnieks

J
jautā:
23. augustā, 2023
Svetlana

Labdien! Virs mana dzīvokļa ir terase. Istabā no griestiem tek ūdens. Arī no lustras. Terases īpašnieks ignorē, neko remontēt negrib. Mēs gatavojam dokumentus tiesai, lai viņa salabotu terasi. Nosūtījām pirmstiesas lūgumu. Man ir namu pārvaldnieka applūšanas akts, griestu un lampas fotogrāfijas un video, kā arī sarakste ar īpašnieci. Vai ar šiem dokumentiem pietiek? Vai namu pārvaldniekam ir pienākums likvidēt bīstamu situāciju, jo no lustras tek ūdens un var notikt īssavienojums? Kā jārīkojas, ja kaimiņi no lejas tiek applūdināti? Vai namu pārvaldniekam tiešām nekas nav jādara? Namu pārvaldnieks apgalvo, ka tā nav viņa problēma. Paldies par atbildi.

A
atbild:
24. augustā, 2023
Inese Helmane
LV portāls

LV portāls jau vairakkārt ir skaidrojis, ka saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 3. panta noteikumiem atsevišķais īpašums “var būt arī ārpus telpas vai telpu grupas esošas un ar to funkcionāli saistītas palīgtelpas un palīgēkas vai to daļas, kas nav funkcionāli saistītas ar kopīpašumā esošo dzīvojamās mājas daļu vai citu atsevišķo īpašumu”. Savukārt šī likuma 4. pantā ir noteikts, ka “kopīpašumā esošajā daļā ietilpst dzīvojamās mājas un tās ārtelpu (galeriju, balkonu, lodžiju, terašu) ārējās norobežojošās konstrukcijas (tai skaitā sienas, arhitektūras elementi, jumts, koplietošanas telpu logi un durvis, arī ārdurvis), iekšējās slodzi nesošās konstrukcijas (tai skaitā nesošās sienas un kolonnas, kā arī atsevišķus īpašumus norobežojošās sienas)”.

Līdz ar to terases grīdas segums ietilpst atsevišķajā īpašumā (dzīvoklī), bet nesošās konstrukcijas ir kopīpašums. Tātad terases dzīvokļa īpašnieks ir atbildīgs par kaimiņu applūdināšanu.

Lai noskaidrotu, kādi dokumenti jāpievieno prasībai tiesā, jums būtu jāvēršas pie kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta.

Savukārt nama pārvaldnieka atbildība pret dzīvojamās mājas īpašnieku ir viņam dotā pārvaldīšanas uzdevuma izpilde saskaņā ar Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma, Civillikuma un noslēgtā pārvaldīšanas līguma noteikumiem.

Dzīvokļa īpašuma likuma 3. pants noteic, kas ir atsevišķais īpašums, par ko ir atbildīgs katrs dzīvokļa īpašnieks.

Atsevišķais īpašums ir dzīvojamā mājā esošs būvnieciski norobežots un funkcionāli nošķirts dzīvoklis, neapdzīvojamā telpa vai mākslinieka darbnīca, kura kā dzīvojamā vai nedzīvojamā telpu grupa reģistrēta Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā.

Atsevišķā īpašuma elementi ir:

  • telpas vai telpu grupas robežās esošie konstruktīvie slodzi nenesošie, nožogojošie un apdares elementi (tai skaitā iekšējās starpsienas, griestu, grīdu un sienu apdare, durvis);
  • inženiertīkli un inženierkomunikācijas līdz kopīpašuma stāvvadiem;
  • inženieraprīkojuma elementi (tai skaitā virtuves aprīkojums, ventilācijas ierīces, tualetes, dušas un vannas aprīkojums), bez kuriem kopīpašumā esošās dzīvojamās mājas daļas elementi var funkcionēt patstāvīgi;
  • atsevišķo īpašumu norobežojošie logi un durvis.
Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 124 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas