E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30224
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Ārstam nav pienākuma sniegt rakstisku paskaidrojumu pacienta tuviniekiem

J
jautā:
16. augustā, 2023
Agnese

Labdien! Vai man kā pirmās pakāpes radiniekam ir tiesības no ģimenes ārsta pieprasīt rakstisku paskaidrojumu par mirušu personu saistībā ar nepieciešamo izmeklējumu neizrakstīšanu, it īpaši gadījumā, ja es plānoju iesniegt sūdzību Veselības inspekcijā? Jau iepriekš pateicos par jūsu atbildi!

A
atbild:
14. septembrī, 2023
Santa Galiņa
LV portāls

Pacientu tiesību likuma 10. pants noteic, ka informāciju par pacientu pēc viņa nāves drīkst izpaust šā likuma 7. panta pirmajā daļā minētajām personām, ja informācijas sniegšana var ietekmēt minēto personu dzīvību vai veselību vai atvieglot veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu tām, vai informācija ir saistīta ar pacienta nāves cēloni vai ārstniecību laikā pirms viņa nāves.

Savukārt iepriekš minētais 7. pants nosaka, ka šī informācija izpaužama pacienta pilnvarotajai personai, ja tādas nav, tad pacienta laulātajam, ja tāda nav – pilngadīgam un rīcībspējīgam tuvākajam radiniekam šādā secībā: pacienta bērniem, pacienta vecākiem, pacienta brālim vai māsai, pacienta vecvecākiem, pacienta mazbērniem.

Vienlaikus normatīvais regulējums neparedz tiesības pieprasīt ārstniecības personu paskaidrojumus un pienākumu ārstniecības personām tos sniegt. To būs tiesības pieprasīt Veselības inspekcijai pēc tam, kad inspekcija būs saņēmusi jūsu iesniegumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas