E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29886
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Kādi darbi tiek veikti par apsaimniekošanas maksu

J
jautā:
13. jūlijā, 2023
Santa

Labdien! Vai par mājas apsaimniekošanas maksu var nosiltināt inženierkomunikācijas (ūdens caurules) koplietošanas telpā, lai netiktu zaudēts siltums? Vai arī šis darbs jāveic par mājas uzkrājuma naudu? Šobrīd no apsaimniekošanas maksas, kas ir 0,82 eiro, 0,05 eiro tiek novirzīti uzkrājumam.

A
atbild:
13. jūlijā, 2023
Inese Helmane
LV portāls

Katras mājas pārvaldīšanas jeb apsaimniekošanas maksa atbilstoši Dzīvokļa īpašuma likumam ir noteikta ar dzīvokļu īpašnieku lēmumu un noteikta noslēgtajā līgumā ar mājas īpašniekiem. Lai uzzinātu, kādi darbi ietilpst pārvaldīšanas maksājumos, jums ir jāiepazīstas ar līgumu.

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 6. pants noteic, ka pārvaldīšanas darbības ietver obligāti veicamās pārvaldīšanas darbības un citas pārvaldīšanas darbības, kuras pēc savstarpējas vienošanās uzdod veikt dzīvokļu īpašnieku kopība.

Savukārt daudzdzīvokļu ēkas uzkrājuma fondu veido uz dzīvokļu īpašnieku lēmuma pamata atbilstoši Dzīvokļa īpašuma likumam, tas tiek noteikts papildus apsaimniekošanas maksai. Uzkrājuma izlietošana ir dzīvojamās mājas (dzīvokļu īpašnieku) un pārvaldnieka līgumisko attiecību jautājums.

Dzīvojamo māju, kuru pārvaldīšanas tiesības dzīvokļu īpašnieki nav pārņēmuši, pārvaldīšanas izdevumu noteikšanas kārtību nosaka Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 408 “Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksas aprēķināšanas noteikumi”. Šajos noteikumos ietvertā tiesiskā regulējuma būtiskākā atšķirība no Dzīvokļa īpašuma likuma 13. pantā ietvertās dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumu noteikšanas procedūras ir tā, ka valdījumā nepārņemtā dzīvojamā mājā pārvaldīšanas izdevumi var tikt noteikti bez dzīvokļu īpašnieku kopības lēmuma saskaņā ar MK Nr. 408 noteikumiem.

Šis normatīvais akts nosaka kārtību, kādā dzīvojamās mājas pārvaldnieks sastāda dzīvojamās mājas uzturēšanas un apsaimniekošanas darbu tāmi turpmākajam gadam, aprēķina dzīvokļa īpašniekam maksu par dzīvojamās mājas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu, paziņo šo maksājumu apmēru kalendāra gadam, informē dzīvokļu īpašniekus par tāmē paredzētajām izmaksām, kā arī sagatavo dzīvokļu īpašniekiem pārskatu par pārvaldīšanas maksājumu izlietošanu kārtējā gadā. MK noteikumu 10. punkts noteic, ka aprēķinātos pārvaldīšanas maksājumus nākamajam gadam pārvaldnieks paziņo dzīvokļa īpašniekam līdz attiecīgā gada 15. oktobrim.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 124 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas