E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29836
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Kurš ir atbildīgs par koplietošanas ceļa uzturēšanu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūlijā, 2023
Reinis

Vēlos noskaidrot, kādus pienākumus man uzliek un kādas tiesības piešķir koplietošanas ceļš, kas iet pa manu privātīpašumu (precīzāk, puse ielas ir uz mana privātīpašuma vienas malas, otra puse uz blakus esošā privātīpašuma malas). Manam privātīpašumam apgrūtinājumi nav norādīti. Sazinoties ar pašvaldību, tiek norādīts, ka privātīpašuma daļai, uz kuras atrodas ceļš, detālplānojumā ir ielas statuss (t. i., detālplānojumā ceļam ir iezīmētas sarkanās līnijas, tās norādītas kā ielas robežas), kas neļauj ar šo īpašuma daļu neko darīt, vien izmantot kā ielu. Šis koplietošanas ceļš iet arī pāri vairākiem citiem īpašumiem. Kādi ir pienākumi un tiesības privātīpašniekiem saistībā ar šo īpašuma daļu? Piemēram, vai kāds no privātīpašumu īpašniekiem var ierobežot piekļuvi ceļam vai noteikt maksu par tā lietošanu, vai citādāk kontrolēt to, kas notiek ceļa teritorijā? Vai, piemēram, kāda ir mana kā teritorijas īpašniekam atbildība par ceļa uzturēšanu braucamā stāvoklī (sniega tīrīšana, bedru lāpīšana)?

A
atbild:
06. jūlijā, 2023
Inese Helmane
LV portāls

Zemes pārvaldības likuma 8. pants noteic, ka koplietošanas ceļš vai iela ir patstāvīgs nekustamā īpašuma objekts, kas pieder pašvaldībai un rada īpašuma apgrūtinājumu zemes vienībai, uz kuras tas atrodas. Koplietošanas ceļa vai ielas robežas kopā ar ceļa nodalījuma joslu vai ielas sarkanajām līnijām pašvaldība iezīmē teritorijas plānojumā vai lokālplānojumā normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Koplietošanas ceļu vai ielu reģistrē Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā normatīvajos aktos par kadastra objektu reģistrāciju un kadastra datu aktualizāciju noteiktajā kārtībā.

Pašvaldībai ir tiesības, informējot zemes īpašnieku, koplietošanas ceļa zemes nodalījuma joslā vai sarkanajās līnijās būvēt, rekonstruēt un atjaunot ceļu vai ielu, kā arī ierīkot jaunas inženierkomunikācijas – iekārtas, ierīces, ietaises, tīklus, līnijas un to piederumus –, ja tas ir nepieciešams sabiedrības interešu īstenošanai.

Valsts vai pašvaldība atbilstoši budžeta iespējām vienojas ar zemes īpašnieku par zemes zem ceļa vai ielas atsavināšanu un atsavina to saskaņā ar normatīvajiem aktiem par sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanu.

Likuma 8.1 pants noteic, ka pašvaldības nozīmes ceļš vai iela ir privātā īpašuma lietošanas tiesību aprobežojums nekustamajam īpašumam, kas noteikts sabiedrības interesēs, lai nodrošinātu vienotu ceļu un ielu tīklu pašvaldībā un sabiedrības iespējas un tiesības ikvienam to izmantot.

Pašvaldība saistošajos noteikumos paredzētajā kārtībā piedalās pašvaldības nozīmes ceļa vai ielas būvniecībā un uzturēšanā. Pašvaldības saistošajos noteikumos paredz kārtību, kādā pašvaldība sedz izmaksas par pašvaldības nozīmes ceļa vai ielas būvniecību un uzturēšanu.

Jums par savām tiesībām un pienākumiem saistībā ar koplietošanas ceļu būtu jāvēršas vietējā pašvaldībā, lai iepazītos ar saistošajiem noteikumiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas