E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29786
Lasīšanai: 3 minūtes

Savu uzvārdu iespējams mainīt uz citu dzimtas līnijā esošu uzvārdu

J
jautā:
27. jūnijā, 2023
Modris

Labdien!

Vai pastāv iespēja esošajam uzvārdam pievienot arī dzimtas uzvārdu, kas nāk no vecāsmātes, veidojot dubultuzvārdu? Kā saprotu, dubultuzvārds skaitās kā viens vesels.

A
atbild:
25. jūlijā, 2023
Tieslietu ministrija
Dzimtsarakstu departamenta Dzimtsarakstu nodaļa
Santa Galiņa
LV portāls

Tiesisko pamatu personas uzvārda maiņai nosaka Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likums. Likuma 2. panta pirmā daļa paredz, ka vārdu vai uzvārdu (vārdu un uzvārdu) var mainīt persona, kura ir Latvijas pilsonis, nepilsonis vai kurai Latvijas Republikā piešķirts bezvalstnieka statuss, ja tā sasniegusi 15 gadu vecumu un ja pastāv kāds no šiem iemesliem:

  • vārds vai uzvārds apgrūtina personas iekļaušanos sabiedrībā;
  • persona vēlas dzimšanas reģistrā ierakstītajam vārdam pievienot otru vārdu. Vārds, kurš reģistrā ierakstīts pirmais, uzskatāms par pamatvārdu;
  • persona vēlas iegūt vai pievienot savam uzvārdam laulātā uzvārdu;
  • persona vēlas iegūt savu dzimtas uzvārdu tiešā augšupējā līnijā;
  • persona vēlas atgūt savu dzimto vai pirmslaulības uzvārdu;
  • personai mainīts dzimums;
  • viens no nepilngadīgas personas vecākiem vai abi vecāki ir notiesāti par tīša, smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu;
  • persona vēlas iegūt mātes vai tēva uzvārdu.

Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamenta Dzimtsarakstu nodaļā apstiprina, ka likums paredz iespēju iegūt uzvārdu, kas bijis kādam radiniekam dzimtas tiešā augšupējā līnijā (tēvs, māte, vectēvs, vecāmāte, vectēva un vecāsmātes vecāki utt.). Tomēr vispirms dzimtas uzvārds ir jāpierāda ar ziņām tās personas dzimšanas reģistra ierakstā, kuras uzvārdu vēlas iegūt. Šādā gadījumā uzvārds tiek mainīts uz tādu, kāds ierakstīts dzimšanas reģistra ierakstā.

“Dubultuzvārds (uzvārds, ko veido divas sastāvdaļas) uzskatāms par vienu uzvārdu. Līdz ar to, iegūstot savas dzimtas uzvārdu tiešā augšupējā līnijā, iespējams iegūt savas vecāsmātes dzimto uzvārdu, bet ne veidot jaunu dubultuzvārdu, vecāsmātes uzvārdu pievienojot savam esošajam uzvārdam.

Jauna dubultuzvārda veidošana iespējama vienīgi gadījumā, ja persona savam uzvārdam pievieno laulātā uzvārdu vai ja ir pamats mainīt uzvārdu sakarā ar apstākli, ka esošais uzvārds apgrūtina personas iekļaušanos sabiedrībā. Pēdējā gadījumā personai savu esošo uzvārdu iespējams mainīt uz brīvi izvēlētu citu uzvārdu, tai skaitā dubultuzvārdu, ja vien tas atbilst latviešu valodas pareizrakstības prasībām,” skaidro Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamenta Dzimtsarakstu nodaļā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas