E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29618
Lasīšanai: 3 minūtes
1
7
1
7

Vai aizdevums jādeklarē VID

J
jautā:
07. jūnijā, 2023
Austra

Privātpersona vēlas aizdot privātpersonai 10 000 eiro, pārskaitot tos uz bankas kontu. Vai viņi paši savā starpā var izveidot aizdevuma līgumu? Vai tajā ir jāiekļauj kaut kādas procentu likmes? Un vai šāds darījums arī jādeklarē VID? Un vai ir vēl kaut kas svarīgs, kas jāņem vērā pirms līguma slēgšanas?

A
atbild:
19. jūnijā, 2023

Saskaņā ar likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 8.¹ panta piekto daļu informāciju Valsts ieņēmumu dienestam par viena aizdevēja taksācijas gada laikā fiziskajai personai izsniegtajiem aizdevumiem, kuru apmērs (to kopsumma) vienai fiziskajai personai pārsniedz 15 000 eiro, vai par aizdevumiem, kuru apmērs (to kopsumma) pirmstaksācijas gadā nepārsniedza 15 000 eiro, bet kopā ar taksācijas gadā izsniegto aizdevumu pārsniedz 15 000 eiro, kā arī informāciju par noslēgto aizdevuma līgumu un aizdevuma apmēru līdz pēctaksācijas gada 1. jūnijam Ministru kabineta noteiktajā kārtībā un apmērā sniedz:

1) aizdevējs, ja tas ir komersants, individuālais uzņēmums (zemnieka vai zvejnieka saimniecība), kooperatīvā sabiedrība, nerezidenta pastāvīgā pārstāvniecība, biedrība, nodibinājums, organizācija, fiziskā persona, kas reģistrējusies Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicēja, vai uz līguma pamata apvienojušās divas vai vairākas personas;

2) maksātājs jeb pati fiziskā persona – aizdevuma ņēmēja, ja aizdevējs ir fiziskā persona – rezidents, kas aizdevumu nesniedz savas saimnieciskās darbības ietvaros, vai nerezidents, vai citos gadījumos.

Paziņošanas VID dokumenta paraugs ir iekļauts Ministru kabineta 2010.gada 21.septembra noteikumu Nr.899 “Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normu piemērošanas kārtība” 1.1 pielikums.

Privāttiesiskus aizdevuma līgumus puses var sastādīt un parakstīt patstāvīgi, taču lai turpmāk nerastos grūtības ar līguma izpildi aicinām to sastādīt pie jurista vai zvērināta notāra. Parakstot šādu līgumu var tikt izmantots elektroniskais paraksts, kas satur laika zīmogu vai parakstus var apliecināt arī notariāli.

Sastādot līgumu, ir svarīgi tajā iekļaut visas līguma būtiskās sastāvdaļas, t. i.:

  • aizdevuma izsniegšanas summa;
  • atmaksas kārtība un laika periods;
  • procenti par aizdevuma lietošanu (ja tādi ir paredzēti);
  • līgumsodi;
  • līguma pirmstermiņa izbeigšanas priekšnosacījumi;
  • strīdu risināšanas kārtība u. c. 
Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 192 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas