E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29561
Lasīšanai: 2 minūtes

Par Latvijas pilsoņa tiesībām slēgt laulību ar Krievijas pilsoni

J
jautā:
01. jūnijā, 2023
Kristiāns

Mans tēvs aizgāja no ģimenes un aizbrauca uz Krieviju, kad man bija 10 gadi. Pēc 10 gadiem viņam ārpus laulības piedzima meita. Es uzturēju attiecības ar savu pusmāsu un viņas mammu, neskatoties uz to, ka tēvs viņus pameta. Šobrīd pusmāsai ir 16 gadi, viņas mamma ir tikai 4,5 gadus vecāka par mani, un mūsu attiecības var raksturot kā ģimeniskas. Mēs vēlamies precēties un dzīvot Latvijā. Tēvs ir ierakstīts māsas dzimšanas apliecībā, bet ar viņu nav nekādas komunikācijas. Kā mums labāk rīkoties šajā situācijā?

A
atbild:
22. jūnijā, 2023

Jums ir tiesības (rīcības brīvība) slēgt laulību ar to personu, ar kuru vēlaties. Jo civiltiesībās ir spēka princips “atļauts ir viss, kas nav aizliegts”. Slēdzot laulību Latvijā, jums ir jāievēro  Civillikumā, Ģimenes tiesību daļā un “Līgumā starp Latvijas Republiku un Krievijas Federāciju par tiesisko palīdzību un tiesiskajām attiecībām civilajās, ģimenes, darba un krimināllietās” noteiktais. Laulības noslēgšanas noteikumus katrai personai, kas stājas laulībā, nosaka tās līgumslēdzējas puses valsts likumdošana, kuras pilsonis viņš ir. Laulības noslēgšanas formu nosaka tās līgumslēdzējas puses valsts likumdošana, kuras teritorijā laulība tiek noslēgta.

Pirms reģistrēt laulību, jums ir jāizsniedz iesniegums dzimtsarakstu nodaļā, kontakti ir pieejami šeit. Arī jūsu līgavai ir jāiesniedz prasītie dokumenti, klāt pievienojot apliecināto tulkojumu latviešu valodā. Iesniegums par laulības noslēgšanu ir pieejams šeit, to var iesniegt arī attālināti, parakstot ar drošu elektronisko parakstu (tad jums abiem ir nepieciešams e-paraksts). Savukārt iztulkot un apliecināt dokumentus var pie zvērināta notāra, kontakti ir pieejami šeit (pakalpojumu var saņemt arī attālināti).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 263 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas