E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29528
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
3
3

Vai jāmaksā nodoklis no nekustamā īpašuma pārdošanas ienākuma

J
jautā:
24. maijā, 2023
Līva

Labdien! Pieder dzīvoklis, kas iegādāts ar hipotekārā kredīta palīdzību. Par dzīvokli joprojām tiek maksāts (kredīts nav izmaksāts). Hipotekārā kredīta līgums noslēgts 2019. gada janvārī. Esmu nepārtraukti deklarēta šajā īpašumā kopš 2019. gada. Šobrīd vēlos iegādāties jaunu īpašumu, ar nosacījumu, ka tagadējo īpašumu pārdošu. Sākumā tiek slēgts jauns hipotekārais kredīts par jaunās dzīvesvietas iegādi, un pēc tam tiek pārdots otrs īpašums. Ja, pārdodot īpašumu un nomaksājot bankai kredītu, paliek pāri naudiņa, vai par šo naudu ir jāmaksā ienākuma nodoklis? Plānoju pārpalikušo naudu vai nu daļēji, vai pilnībā ieguldīt jaunā hipotekārā kredīta daļējai dzēšanai. Paldies!

A
atbild:
09. jūnijā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā kārtībā likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme ir 20% no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes un ieguldījumu vērtību.

Vairākos gadījumos ienākumu ar nodokli neapliek:

  • ja fiziskā persona pārdod nekustamo īpašumu, kurš ir īpašumā vismaz piecus gadus un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas šajā piecu gadu periodā nekustamajā īpašumā ir fiziskās personas deklarētā dzīvesvieta;
  • ja fiziskā persona pārdod dzīvokli, kurš ir īpašumā vismaz piecus gadus un ir fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums;
  • ja ienākumu no vienīgā nekustamā īpašuma atsavināšanas iegulda funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Ja pašreizējais īpašums, ko pārdosiet, ir vienīgais, tad nodokļa atbrīvojumam vai samazināšanai var izmantot likuma normu par ienākuma no pārdotā vienīgā īpašuma ieguldīšanu funkcionāli līdzīgā īpašumā. Un jauno īpašumu var iegādāties gan 12 mēnešus pirms, gan 12 mēnešus pēc pašreizējā dzīvokļa pārdošanas.

Ja pašreizējais īpašums nav vienīgais un nodoklis no pārdošanas ienākuma jāmaksā, tad ar nodokli apliekamo ienākumu var samazināt, pārdotā nekustamā īpašuma iegādes vērtībā iekļaujot arī samaksātos procentu maksājumus par kredītu šā nekustamā īpašuma iegādei, ja dokumentāri apliecināta informācija ļauj identificēt kredīta un nekustamā īpašuma iegādes saistību.

Par nodokļa piemērošanu individuālā situācijā, sniedzot konkrētu informāciju par darījumiem, jums jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas