E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29517
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai apliek ar nodokli Latvijas rezidenta ienākumu no dzīvokļa pārdošanas Krievijā

J
jautā:
23. maijā, 2023
Konstantins

Labdien! Mans draugs, kurš ir Krievijas pilsonis, ir saņēmis pastāvīgās uzturēšanās atļauju Latvijā un ir LR nodokļu rezidents. Viņš ir pārdevis dzīvokli Krievijā un grib pirkt līdzīgu dzīvokli Latvijā. Viņa jautājums ir šāds: vai mūsu līgums par nodokļu dubultās uzlikšanas novēršanu ar Krieviju joprojām spēkā? Vai no ienākumiem, ko viņš guva, pārdodot dzīvokli Krievijā, viņam ir jāmaksā nodoklis Latvijā?

A
atbild:
13. jūnijā, 2023
Valsts ieņēmumu dienests
Evita Teice-Mamaja, Sabiedrisko attiecību daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Skaidrojumu sniedz Valsts ieņēmumu dienesta nodokļu speciālisti: 2022. gada 16. maijā Saeima pieņēma likumu “Grozījums likumā “Par Latvijas Republikas valdības un Krievijas Federācijas valdības līgumu par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem un tā Protokolu“, papildinot likumu ar 5. pantu, kas paredz, ka minētā līguma un tā protokola darbība tiek apturēta no 2022. gada 16. maija uz nenoteiktu laiku.

Līgums paredz samazinātās nodokļu likmes nerezidentu ienākumiem, kas tiek gūti vienā vai otrā valstī. Savukārt Latvijas rezidentu ienākumi, kas gūti ārvalstīs, tiek aplikti ar nodokli Latvijas Republikā.

Latvijas rezidenta ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas Krievijā ir apliekams ar nodokli kā ienākums no kapitāla aktīvu atsavināšanas, izņemot likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. pantā noteiktos izņēmumus.

Nodoklis nav jāmaksā, ja ir spēkā vismaz viena no šīm situācijām:

  • nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā uz Latvijas rezidenta vārda vismaz piecus gadus, un pēdējo piecu gadu laikā līdz nekustamā īpašuma pārdošanas līguma noslēgšanas dienai viņš tajā ir bijis deklarēts vismaz gadu;
  • nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā uz Latvijas rezidenta vārda vismaz piecus gadus, un pēdējos piecus gadus tas ir bijis vienīgais īpašums;
  • pārdotais īpašums ir bijis Latvijas rezidenta vienīgais īpašums, un no tā gūtais ienākums no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā gadu pirms vai gadu pēc tā pārdošanas.

Aprēķināto nodokli samazina par summu, kas ir vienāda ar ārvalstīs (Krievijā) samaksāto nodokli.

Latvijas rezidents, kurš gūst ienākumu no kapitāla pieauguma un kura kopējie ienākumi no darījumiem ar kapitāla aktīviem ceturksnī pārsniedz 1000 eiro, deklarāciju par ienākumu no kapitāla (turpmāk – deklarācija DK) par ceturksnī gūto ienākumu iesniedz Valsts ieņēmumu dienestam vienreiz ceturksnī līdz ceturksnim sekojošā mēneša 15. datumam. Ja kopējie ienākumi no darījumiem ar kapitāla aktīviem ceturksnī nepārsniedz 1000 eiro, tad deklarāciju DK par taksācijas gadā gūto ienākumu iesniedz Valsts ieņēmumu dienestam līdz taksācijas gadam sekojošā gada 15. janvārim.

Deklarācijas DK 7. ailē “Ārvalstī samaksātais nodoklis” norāda ārvalstīs samaksāto nodokļa summu par ārvalstī gūto ienākumu, kas nepārsniedz summu, kura būtu vienāda ar Latvijas Republikā aprēķināto nodokli, piemērojot 20% iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi.

Ja jums ir jautājumi, aicinām zvanīt uz VID konsultatīvo tālruni 67120000, kā arī uzdot savus jautājumus rakstiski VID Elektroniskajā deklarēšanas sistēmā (EDS), sadaļā “Sarakste ar VID”.  Svarīgi, ka, zvanot uz VID konsultatīvo tālruni 67120000, ikviens var saņemt arī personificētu konsultāciju, ja vien pieslēdzas VID EDS un nosauc tur redzamo kodu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 111 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas