E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29456
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja privātmājas iemītnieki iebilst pret autobusa pieturvietas izbūvi

J
jautā:
17. maijā, 2023
Natalija

Labdien! Gar privātmājas fasādi iet sarkanā līnija, tajā pašā laikā mājas lievenis izvirzās aiz sarkanās līnijas. Būvētāja projekts paredz modernizēt ietvi un brauktuvi, kā arī paaugstināt ceļa līmeni par 40–50 cm un pārcelt sabiedriskā transporta pieturu uz teritoriju, kas maksimāli pietuvināta fasādei, kur atrodas privātmājas ieeja un logs. Tādējādi tiktu bloķēta izeja no mājas un pārklāts logs. Vai kādas likuma normas regulē attālumu no pieturvietas un pieturvietas nojumes līdz dzīvojamās privātmājas fasādei un izbrauktuvei no pagalma? Cik augstu būvētājs drīkst pacelt ietves un pieturas līmeni attiecībā pret privātmājas zemes līmeni? Ja tādu normu nav, kā privātmājas iemītnieki var likumīgi ietekmēt būvētāju, lai pārceltu pieturu uz citu vietu un netiktu traucēti iemītnieki?

A
atbild:
05. jūnijā, 2023

Autobusu pieturu izbūve tiek veikta saskaņā ar Latvijas Valsts standartu LVS 190-8:2012 Ceļu projektēšanas noteikumi. To 8. daļā ir noteiktas prasības autotransporta pieturvietas izveidošanā, tai skaitā ņemot vērā pieturošo autobusu skaitu, pārsēšanās skaitu uz citiem autobusiem pieturā, vai ir nepieciešamā platība paviljona izbūvei, vecāka gadu gājuma cilvēku skaits, kuri izmanto pieturu, piesaistes objektu tuvumu un paviljona iekļaušanās apkārtējā vidē.

Tādējādi, ja jums ir pretenzijas pret autotransporta pieturvietas izvietošanu, tad varat vērsties VSIA Latvijas Valsts ceļi un vietējā pašvaldībā ar motivētu iesniegumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas