E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29439
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Transportlīdzekļa vadītājam jādara viss iespējamais, lai tiktu nodrošināta ceļu satiksmes drošība

J
jautā:
16. maijā, 2023
Vilnis

Labdien! Iekļuvu nepatīkamā situācijā ar policiju. Man ir kvadricikls, kas ir reģistrēts kā bezceļu transportlīdzeklis. Nesen, izbraucot no meža, mani sagaidīja policija un mēģināja “piešūt” apdrošināšanas neesamību, ķiveres neesamību un to, ka es atrados uz publiskā ceļa (tajā brīdī tā bija taisnība). Kad jautāju pēc pamatojuma, vienīgais, ko policija varēja pateikt, bija tas, ka bezceļu transportlīdzekļi drīkst piedalīties ceļu satiksmē tikai īslaicīgi. Taču “īslaicību” nespēja definēt, kaut gan man vajadzēja šķērsot ceļu, nobraucot vien 300 metrus pa asfaltētu ceļu. Vai varu lūgt skaidrību par bezceļu transportlīdzekļu apdrošināšanas un ķiveres lietošanas nepieciešamību, kā arī par noteikumiem, kas regulē šo transportlīdzekļu atrašanos uz publiskā ceļa? Paldies.

A
atbild:
21. jūnijā, 2023
Signe Laizāne
LV portāls

Par bezceļu transportlīdzekli tiek uzskatīts transportlīdzeklis, kurš tiek izmantots tikai slēgtā trasē ārpus ceļu satiksmes, vai tāds transportlīdzeklis, kuru ražotājs ir paredzējis izmantot tikai uz bezceļu seguma un ar kuru nav paredzēts piedalīties ceļu satiksmē, piemēram, sērijveidā izgatavoti mopēdi, motocikli, tricikli un kvadricikli.

Īslaicīgi braukt pa ceļu ārpus apdzīvotām vietām, ja tas nepieciešams ceļa vai tilta šķērsošanai, atļauts mopēdiem, tricikliem, kvadricikliem un motocikliem, kuru izmantošanu ceļu satiksmē izgatavotājs nav paredzējis, kā arī sniega motocikliem, kas reģistrēti Ceļu satiksmes drošības direkcijā saskaņā ar normatīvajiem aktiem par transportlīdzekļu reģistrāciju, un speciālai traktortehnikai, kas reģistrēta Valsts tehniskās uzraudzības aģentūrā saskaņā ar traktortehnikas un tās piekabju reģistrācijas noteikumiem, bet kurus to izgatavotājs nav paredzējis izmantošanai ceļu satiksmē. Braucot pa ceļu, kā arī ārpus tā, transportlīdzekļa vadītājam jādara viss iespējamais, lai tiktu nodrošināta ceļu satiksmes drošība.

Ceļu satiksmes noteikumi nosaka: braucot ar mopēdu, motociklu, triciklu vai kvadriciklu, gan vadītājam, gan pasažieriem jālieto aizsprādzēta aizsargķivere (izņemot gadījumu, ja transportlīdzeklim ir slēgta virsbūve).

Transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumi nosaka: bezceļu transportlīdzekļu numura zīmes izsniedz sērijveidā izgatavotiem mopēdiem, motocikliem, tricikliem un kvadricikliem, kuru izmantošanu ceļu satiksmē izgatavotājs nav paredzējis. Bezceļu transportlīdzekļu numura piešķiršanu apliecina kopā ar bezceļu transportlīdzekļu numura zīmēm izsniegta bezceļu transportlīdzekļa reģistrācijas apliecība.

Uz kvadricikliem attiecas visi noteikumi, kas saistīti ar transportlīdzekļu reģistrāciju, numurzīmes piešķiršanu, OCTA iegādi, kā arī atbilstošas kategorijas vadītāja apliecību.

Tātad – ja arī bijāt plānojis šķērsot publisko ceļu īslaicīgi, tad neievērojāt visus ceļus satiksmes noteikumus un nedarījāt visu iespējamo, lai nodrošinātu ceļu satiksmes drošību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 105 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas