E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29421
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Braukt ar “baltajām tiesībām” vienam nav atļauts

J
jautā:
15. maijā, 2023
Santa

Labdien! Portālā atradu informāciju par patstāvīgu braukšanu ar “baltajām tiesībām”, ja blakus nesēž vadītājs ar vadītāja apliecību, un attiecīgu sodu par šādu dalību ceļu satiksmē. Bet man ir jautājums par citām sekām līdzīgā situācijā. Ja, braucot ar “baltajām tiesībām”, blakus nesēž vadītājs ar vadītāja apliecību un notiek ceļu satiksmes negadījums, tiek bojāts savs vai cita auto, kā arī ievainoti pasažieri, ar kādām sekām jārēķinās? Vai šādās situācijās darbojas paša vadītā auto OCTA/KASKO? Kādi vēl sodi ir paredzēti par ceļu satiksmes negadījuma izraisīšanu, vienam pašam vadot auto ar “baltajām tiesībām”? Ja ceļu satiksmes negadījumu izraisījusi trešā puse, vai tās OCTA būs attiecināma uz auto, kuru vadīja persona ar “baltajām tiesībām”?

A
atbild:
21. jūnijā, 2023
Signe Laizāne
LV portāls

Braukšanas mācību atļauju drīkst izmantot tikai Latvijas teritorijā. Beidzoties braukšanas mācību atļaujas derīguma termiņam, tā ir jāapmaina pret jaunu mācību atļauju.

Iepriekšējā atļauja jānodod CSDD tikai gadījumos, kad tai vēl nav beidzies derīguma termiņš.

Mācību braucieni pa ceļiem drīkst notikt tikai apmācītāja (braukšanas mācību instruktora, kuram ir atbilstošās kategorijas transportlīdzekļa vadītāja un instruktora apliecība, bet individuāli AM, A1, A2, A, B1 un B kategorijas transportlīdzekļiem arī transportlīdzekļa vadītāja, kura atbilstošās kategorijas transportlīdzekļa vadītāja stāžs ir vismaz 3 gadi) klātbūtnē un tikai tad, kad mācāmā persona ir pietiekami labi apguvusi vadīšanas iemaņas un ievēro Ceļu satiksmes noteikumu prasības.

Pašvaldības savā administratīvajā teritorijā ir tiesīgas noteikt ceļus, pa kuriem laikā no plkst. 7.00 līdz 10.00 un no plkst. 16.00 līdz 20.00 aizliegti mācību braucieni. Lai iegūtu sīkāku informāciju, lūdzam vērsties attiecīgajā pašvaldībā.

Nav ļauts ar mācību atļauju (“baltajām tiesībām”) braukt vienam, bez blakus sēdoša pieredzējuša transportlīdzekļa vadītāja, līdz ar to, ievērojot likumu, nebūtu jānotiek jūsu jautājumā aprakstītajai situācijai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 108 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas