E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29390
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Veselība

Ja ir aizdomas, ka ārsts pārkāpis ētikas normas

J
jautā:
11. maijā, 2023
Janis

Labdien! Esmu nokļuvis šādā situācijā: manai sievasmātei bija insults, un sagadījās, ka sieva tajā brīdī bija klāt. Pēc šī notikuma viņai radās psiholoģiskas problēmas (veģetatīvā distonija, trauksmes lēkmes un citas no tā izrietošās sekas). Pēc palīdzības vērsāmies pie sertificēta psihologa, jo paši nevarējām tikt galā. Šodienas rezultāts: sieva ir kļuvusi par mīļāko psihoterapeitam, kurš, manuprāt, ņemot vērā viņas stāvokli, ir izmantojis situāciju un pārkāpis visas ētikas normas. Mums, protams, sāk izirt ģimene.

A
atbild:
01. jūnijā, 2023
Santa Galiņa
LV portāls
Latvijas Psihiatru asociācija
Māris Taube, prezidents

“Diemžēl šobrīd situācija Latvijā nav sakārtota, realitātē psihologi (klīniskie, veselības u. c.) piedalās ārstniecības procesā, praktiski veic ārstēšanu (psihoterapiju), taču viņu darbību, ņemot vērā, ka viņi nav ārstniecības personas, neuzrauga tādas institūcijas kā Veselības inspekcija, Latvijas Ārstu biedrības arodtiesa, pacienti nav pasargāti no kļūdām, nevar vērsties Riska fondā un saņemt kompensāciju par kļūdainu ārstniecību. Psihologu sertifikācijas process arī nav valstiski reglamentēts, kā tas ir, piemēram, ārstiem, kad sertifikācija kā valstiska funkcija ir deleģēta Latvijas Ārstu biedrībai. 

Konkrētais aprakstītais gadījums būtu vērtējams individuāli un detalizēti, bet ir saskatāmas ētikas pārkāpumu pazīmes. Ir iespējams vērsties pie organizācijas, kura izdevusi sertifikātu konkrētajam psihologam, izskaidrot notikušo un lūgt izvērtēt konkrētā psihologa iespējamos ētikas pārkāpumus,” situāciju komentē Latvijas Psihiatru asociācijas prezidents psihiatrs Māris Taube.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas