E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29371
Lasīšanai: 7 minūtes
10
10

Kā tiks aprēķināts maternitātes un vecāku pabalsts

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. maijā, 2023
Baiba

Labdien! Līdz 2022. gada 1. oktobrim pusotru gadu atrados BKA ar pirmo bērnu. Pēc tam trīs mēnešus (okt., nov., dec.) biju darba attiecībās, taču ar ienākumiem, kas ir stipri zem minimālās algas apmēra. Kopš janvāra esmu bezdarbnieka statusā (būs 5 mēneši), savukārt strādāt iespējams atsākt vien ar jūniju. Novembrī ir gaidāms nākamais bērniņš (pirmajam bērnam būs 2 g. 7 mēn.), septembra pirmajā pusē būtu jāiet dekrētā. Lai kvalificētos maternitātes un pēc tam vecāku pabalsta saņemšanai, iemaksām jābūt vismaz no minimālās algas (jo par mazāku apdrošināšana esot tikai pensijai), kas līdz dekrētam būtu vien trīs mēneši. Vai es saņemšu maternitātes un vecāku pabalstus? Un, ja tā, kā tos aprēķinās? Tikai no tā viena mēneša, kas iekļaujas aprēķina periodā? Vai skaita klāt arī tos mēnešus, kad alga bija zem minimālās? Paldies!

A
atbild:
01. jūnijā, 2023
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Iveta Olte, Pabalstu metodiskās vadības daļa vecākā eksperte

Tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstiem ir nosakāmas, ja ir izpildīts nosacījums par kvalifikācijas period: tas nozīmē, ka sociālajām iemaksām maternitātes apdrošināšanai jābūt veiktām:

  • ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (grūtniecības atvaļinājuma pirmā dienai, no kuras tiek izsniegta darbnespējas lapa B),
  • ne mazāk kā sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā.

Kvalifikācijas periodā ieskaita arī nepilni nostrādātus mēnešus. Trīs vai seši apdrošināšanas iemaksu mēneši, kuri tiek ņemti vērā kvalifikācijas perioda noteikšanai, var arī nebūt pēc kārtas. Kvalifikācijas periodā neatkarīgi no obligāto iemaksu veikšanas ieskaita arī laiku, kurā jūs, būdama darba ņēmēja, esat atradusies grūtniecības vai dzemdību atvaļinājumā, bērna kopšanas atvaļinājumā.

Tad, kad ir noteiktas tiesības, aprēķina vidējo iemaksu algu. Jums grūtniecības atvaļinājums sāksies 2023. gada septembrī, tādā gadījumā vidējo apdrošināšanas iemaksu algu maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai aprēķinās par 12 kalendāro mēnešu periodu no 2022. gada jūlija līdz 2023. gada jūnijam.

Noteiktajā 12 mēnešu periodā, neieskaitīs:

  • pārejošas darba nespējas dienas, par kurām izmaksāts slimības pabalsts (darba nespējas lapa „B”), grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma;
  • bērna kopšanas atvaļinājuma kalendāra dienas.

Tā kā jums vidējās algas aprēķina periodā kādu laiku nav bijuši darba ienākumi tāpēc, ka nav bijušas darba attiecības un saņemts bezdarbnieka pabalsts, tad šajos mēnešos, piešķirot maternitātes un vecāku pabalstu, piemēros vidējo iemaksu algu valstī.

Piešķirot maternitātes vai vecāku pabalstu 2023. gadā, piemēros valsts vidējo algu 1067,51 eiro. Tas nozīmē, ka mēnešos, kuros jums nebija darba attiecības, tiks piemēroti:

  • maternitātes pabalstam 70% no valsts algas, un tas  ir 747,26 eiro;
  • vecāku pabalstam 40% no valsts algas, un tas ir 427,01 eiro.

Aprēķinā tiks iekļauti ienākumi, kuri aprēķina periodā reģistrēti kā darba ņēmējai. Darba ņēmējiem, par kuriem iemaksas veic gan darba devējs, gan pats darba ņēmējs, minimālo iemaksu apmērs tiesību noteikšanai uz maternitātes un vecāku pabalstu nav noteikts.

Maternitātes pabalstu piešķir 80% apmērā no aprēķinātās vidējās iemaksu algas.

Vecāku pabalstam vidējo iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, no kura šis pabalsts tiek piešķirts. Vidējo iemaksu algu vecāku pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina līdzīgi kā maternitātes pabalstam. Arī šajā gadījumā no 12 mēnešu perioda tiek izslēgtas pārejošas darbnespējas, bērna kopšanas atvaļinājuma, kā arī grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas.

Vēl būtiski:

Sievietei, kurai, kopjot bērnu vecumā līdz trim gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalsts par nākamā bērna kopšanu nedrīkst būt mazāks par vecāku pabalstu, kas piešķirts par iepriekšējo bērnu.

Minētais nosacījums tiek piemērots, ja:

  • sievietei ir tiesības uz vecāku pabalstu par nākamo bērnu;
  • nākamais bērns piedzimis, kamēr iepriekšējais vēl nav sasniedzis 3 gadu vecumu;
  • par iepriekšējo bērnu sievietei ir bijis piešķirts vecāku pabalsts.

Ja visi nosacījumi ir izpildīti, tad vecāku pabalsts tiek piešķirts ne mazākā apmērā kā par iepriekšējā bērna kopšanu. Piešķirot vecāku pabalstu par nākamā bērna kopšanu, tiek salīdzināti pabalsti: iepriekšējais un tagadējais. Izmaksā vienu – apmēra ziņā lielāko pabalstu.

Nosacījums par pabalsta apmēra “saglabāšanu” ir spēkā tikai vecāku pabalstam, uz maternitātes pabalstu tas neattiecas. Maternitātes  pabalsts jums tiks aprēķināts no jauna un var atšķirties no iepriekš saņemtā.

Par iemaksu algas apmēru.

Jūsu jautājumā un situācijas izklāstā minētais nosacījums par obligāto iemaksu veikšanu no valstī noteiktās minimālās algas attiecas uz pašnodarbinātajām personām, tas nozīmē, ka tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstiem rodas, ja mēneša ienākumi kā pašnodarbinātai personai no saimnieciskās darbības ir 620 eiro vai lielāki un sociālās apdrošināšanas iemaksas līdz ar to jāveic pilnā apmērā (31,07%) visiem tiem apdrošināšanas veidiem, kuriem ir pakļauts pašnodarbinātais (arī maternitātes un vecāku pabalstam). Savukārt, ja no saimnieciskās darbības gūst ienākumus, kuri nesasniedz minimālo algu, t. i., līdz 620 eiro  mēnesī, un no kuriem valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas jāveic 10% apmērā tikai pensiju apdrošināšanai, tad personai nav tiesību uz maternitātes pabalstu.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas