E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29365
Lasīšanai: 3 minūtes

Tiesiskais pamatojums uzvārda maiņai

J
jautā:
09. maijā, 2023
Elīna

Esmu izlasījusi vārda un uzvārda likuma pantu, taču līdz galam nesaprotu. Vai pastāv iespēja mainīt savu uzvārdu uz svešu, kas nav saistīts ar manu ģimeni? Vai mans iemesls - uzvārds, kas saistīts ar man neglaimojošu tautību, varētu iekļauties zem punkta '''apgrūtina personas iekļaušanos sabiedrībā''', ja tas man dara kaunu par manu ģimeni?

A
atbild:
16. maijā, 2023

Par vienu no vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas iemesliem likumdevējs ir noteicis iemeslu kad “vārds vai uzvārds apgrūtina personas iekļaušanos sabiedrībā” (atbilstoši LR “Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma” 2. panta pirmajam punktam).

Turpat likumā ir dotas Latvija Republikas Augstākas tiesas atziņas, kas paskaidro likumdevēja pantā ietverto gribu: “[..] vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 2. panta pirmās daļas 1. punktā lietotais vārds "apgrūtina" ir kritērijs, kas palīdz nošķirt to, vai personas vārds un uzvārds ir tāds, kas personai saskarsmē ar citiem cilvēkiem rada emocionālu vai psiholoģisku slogu (diskomfortu), proti, apgrūtina tās ieļaušanos sabiedrībā”. No šīs normas teksta izriet: lai atļautu personai mainīt vārdu un uzvārdu, ir nepieciešams noskaidrot apstākļus, kas rada personai emocionālo vai psiholoģisko slogu (diskomfortu), lietojot savus personvārdus. Norāde uz iekļaušanos sabiedrībā liecina vienīgi par kontekstu, kurā jāvērtē konkrētie apsvērumi par apstākļiem.

“Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 2. panta pirmās daļas 1. punkts aptver arī gadījumu, kad persona vēlas norobežoties no savas ģimenes vai dzimtas identitātes. Tādēļ, vērtējot uzvārda maiņas pieļaujamību, ir jālīdzsvaro personas un citu cilvēku (sabiedrības) intereses”.

Atbilstoši iemesli uzvārda maiņai ir jāieraksta “Vārda, uzvārda vai tautības ieraksta maiņas iesniegumā”, iesnieguma veidlapas paraugs ir Ministru kabineta 2022. gada 22. marta noteikumos Nr. 183 “Noteikumi par vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas iesnieguma veidlapu”. Papildu informācija par iesnieguma iesniegšanas iespējām ir pieejama arī Tieslietu ministrijas mājaslapā šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas