E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16983
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Mantotāja atteikšanās līgums un atstumšana no mantojuma

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. maijā, 2019
Dārta

Kādi ir varianti, kā noslēgt hipotekārā kredīta līgumu, ja laulāts pāris vēlas ņemt kopīgi hipotekāro kredītu mājokļa iegādei, lai mantošanas tiesības būtu tikai pāra kopīgajiem bērniem, nevis vīra bērniem no iepriekšējās laulības? Vai un kā šādā situācijā ir jāslēdz laulības līgums?

A
atbild:
11. jūnijā, 2019
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Civillikuma 422. pants nosaka, ka ar savu mantojumu personas var brīvi rīkoties, tomēr neatņemamās daļas tiesīgajiem ir jāatstāj viņu neatņemamās daļas – neatņemamā daļa ir puse no tās mantojuma daļas vērtības, kādu neatņemamās daļas tiesīgais mantotu pēc likuma – tāda daļa jāatstāj neatņemamās daļas tiesīgajiem, sastādot testamentu.

Saskaņā ar Civillikuma 423. pantu visi bērni ir neatņemamās daļas tiesīgie mantinieki, noteikt testamentā mazāku mantojuma daļu vai neatstāt mantojumu drīkst tikai, atstumjot mantinieku, kas ir iespējams tikai Civillikuma 428. pantā norādītajos gadījumos, pretējā gadījumā pēdējās gribas rīkojumu varēs apstrīdēt.

Ja nav pamata atstumt mantinieku, var slēgt mantotāja atteikšanās līgumu starp bērniem un viņu tēvu, tādā gadījumā notiks atteikšanās no visa mantojuma, kā to nosaka Civillikuma 768. pants, šāds līgums aptver arī neatņemamo daļu.

Svainība mantojuma tiesību nerada, tātad vīra bērniem no iepriekšējās laulības nav nekādu tiesību mantot viņu pamātes īpašumu, vīra bērniem no iepriekšējās laulības ir mantojuma tiesības tikai uz to daļu no laulāto kopīgās mantas, kura arī šķiršanās gadījumā pienāktos vīram.

Atbilstoši Civillikuma 117. pantam, ja laulības līgumā noteikta visas laulāto mantas šķirtība, katrs laulātais ne vien patur viņam pirms laulības piederējušo mantu, bet arī laulības laikā var to patstāvīgi iegūt, lietot un ar to rīkoties neatkarīgi no otra laulātā. Tas nozīmē, ka, noslēdzot laulības līgumu par visas laulāto mantas šķirtību, varēsiet iegūt īpašumā mantu, kura arī laulības šķiršanas gadījumā paliks tikai īpašumā tam laulātajam, kuram tā pieder. Attiecībā uz nekustamo īpašumu – atbilstoši Civillikuma 115. panta otrajai daļai, “lai laulības līgumiem piešķirtu saistošu spēku pret trešajām personām, tie ierakstāmi laulāto mantisko attiecību reģistrā un par nekustamo mantu – arī zemes grāmatās”.

Kaut laulātie var brīvi izvēlēties savu mantisko attiecību veidu, mēģinājumi apiet mantošanas tiesības un citas saistības, noslēdzot laulības līgumu, ir pretrunā ar Civillikuma pirmajā pantā nostiprināto labas ticības principu: “Tiesības izlietojamas un pienākumi pildāmi pēc labas ticības.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas