E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29316
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Atvaļinājuma izmantošanas un apmaksas, darbnespējas lapas A apmaksas noteikumi

J
jautā:
03. maijā, 2023
Kriscens

Citos avotos atbildi neguvu. Vēlos iet prom no darba sliktu apstākļu dēļ. Nostrādāti 10 mēneši, neesmu ņēmis, ne arī ticis pie atvaļinājuma (pēc 6 mēnešiem). Vai, rakstot atlūgumu, es esmu tiesīgs pieprasīt neizmantoto atvaļinājumu izmaksāt algā? Darbs ir arī sestdienās un svētdienās (oficiāli), manā grafikā, ja ir kāda brīvdiena vai sarkanais datums, bet esmu saslimis un iegūta slimības A lapa, darba devējs maksā pabalstu tikai par darba dienām, bet par dienām, kas ir šajās brīvdienās, ne. Vai tas likumā ir atļauts? Un, ja nav, kur man vērsties?

A
atbild:
16. maijā, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likumā (DL) ir paredzētas tiesības darbiniekam prasīt izmantot ikgadējo darba devēja apmaksāto atvaļinājumu pilnā apmērā, ja darbavietā ir nostrādāti pilni seši mēneši. Tomēr vienlīdz DL ir norādīs, ka atvaļinājuma izmantošana ir pušu (darbinieka un darba devēja) vienošanās jautājums vai atvaļinājumi tiek piešķirti saskaņā ar iepriekš izveidotu un apstiprinātu atvaļinājumu grafiku. Turklāt saskaņā ar likumu darba devējam pēc iespējas, bet ne imperatīvi (pavēles formā) ir jāņem vērā darbinieka vēlmes par atvaļinājuma izmantošanu darbinieka izvēlētā laikā. Izņēmums ir jaunās māmiņas, kuras audzina bērnu līdz 3 gadiem, - tām ikgadējais apmaksātais atvaļinājums tiek piešķirts vasarā vai pēc viņu vēlēšanās jebkurā citā laikā. Kā arī darbiniekiem, kuri  nav sasnieguši 18 gadus, turpina iegūt izglītību, ikgadējais apmaksātais atvaļinājums jāpiešķir, pēc iespējas saskaņojot to ar brīvlaiku izglītības iestādē (DL 150.panta piektā daļa).

Darba attiecību izbeigšana ir vienīgais likumīgais pamatojums, kad darba devējam ir pienākums galīgajā aprēķinā izmaksāt darbiniekam neizmantotā atvaļinājuma kompensāciju naudā (DL 149.panta piektā daļa), ja atvaļinājums nav izmantots.

Ja jums darba līgumā ir norādīta summētā darba laika uzskaite, darbs notiek pēc maiņu grafika un ir svarīgs  nostrādāto stundu skaits, darba devējs slimības gadījumā darbnespējas lapu A apmaksā saskaņā ar likuma “Par maternitātes un slimību apdrošināšanu” 36.pantu un tikai par tām dienām, kad jums pēc grafika būtu jāstrādā. Darba ņēmējiem, kuriem ir summētais darba laiks (summētais dienesta pienākumu izpildes laiks) un kuru alga netiek noteikta pēc faktiski nostrādāto stundu skaita konkrētā mēnesī, darba devējs atbilstoši darba (dienesta) specifikai var noteikt, ka slimības nauda tiek aprēķināta par kalendāra darba dienām darbnespējas periodā. Informācija, vai šāda kārtība uzņēmumā ir noteikta, ir pieejama iekšējos normatīvajos aktos.

Darbiniekam ir tiesības visus neskaidros jautājumus par darba attiecībām, tajā skaitā darba samaksas aprēķināšanu, prasīt skaidrot darba devējam. Darba devējs nedrīkst informāciju nesniegt.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas