E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29312
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Dzīvesvietas deklarēšanas fakts nerada tiesības uz mantojumu

J
jautā:
03. maijā, 2023
Patricija

2012. gadā pēc mātes nāves mans tēvs tika iecelts par aizbildni man un brālim, jo dzimšanas apliecībā viņš nebija atzīmēts kā tēvs. Visu dzīvi nodzīvojam dzīvoklī, kuru viņi iegādājās kopā ar manu māti. Nesen tēvs nomira. Esam deklarēti dzīvoklī, abi esam pilngadīgi. Kādas tiesības mums ir uz šo dzīvokli? Vai dzīvoklis nonāks tēvam brālim, jo viņiem ir dokumentārās radniecības saiknes?

A
atbild:
22. maijā, 2023
Latvijas notārs
Iveta Vitkovska, zvērināta notāre

Dzīvesvietas deklarēšanas fakts nerada civiltiesiskas saistības un tiesības.

Ja pieņem, ka dzīvokļa īpašums piederējis tēvam, uz to pēc īpašnieka nāves ir atklājies  mantojums.

Ja nav mantojuma līguma vai testamenta, manto mantojuma atstājēja radinieki.

Saskaņā ar Civillikuma 404.pantu mantošanas kārtībā tiek izšķirtas 4 likumisko mantinieku šķiras: 1. šķirā manto visi tie mantojuma atstājēja lejupējie, starp kuriem no vienas puses un mantojuma atstājēju no otras puses nav citu lejupējo, kam būtu tiesības mantot;  2. šķirā manto mantojuma atstājēja pēc pakāpes tuvākie augšupējie, kā arī mantojuma atstājēja īstie brāļi un māsas un pirms viņa mirušo īsto brāļu un māsu bērni; 3. un 4. šķirā manto tālākie radinieki. Zemākas šķiras mantinieks nemanto, ja savu gribu mantot izteicis kāds augstākas šķiras mantinieks.

Tātad likumisko mantojuma tiesību nodibina radniecība - divu vai vairāku personu starpā ar dzimšanu radusies attiecība, un radniecību tiek pierādīta ar civilstāvokļa akta reģistra ierakstiem.

Mantiniekiem, kuri vēlas apstiprināties mantošanas tiesībās, jāiesniedz zvērinātam notāram konkrēts mantošanas iesniegums un jāpierāda savas mantojuma tiesības.

Ja jūsu dzimšanas reģistrā nav ziņu par tēvu, ar dzimtsarakstu dokumentiem jūsu radniecību ar mantojuma atstājēju pierādīt nevarēsiet. Šajā gadījumā paternitāti ir iespēja noteikt tikai caur tiesu -  jāiesniedz prasība tiesā, lai pierādītu savu izcelšanos no mantojuma atstājēja (paternitāti).

Tā kā jūs savu radniecību ar mantojuma atstājēju šobrīd nespējat pierādīt, var būt situācija, ka otrās šķiras mantinieks (mantojuma atstājēja brālis) iesniedz mantošanas iesniegumu notāram un ar dzimtsarakstu iestādes izdotiem dokumentiem pierāda savu radniecību ar mantojuma atstājēju.

Zvērināts notārs mantojuma tiesībās apstiprina mantiniekus, kuri likumā noteiktajā termiņā un kārtībā izteikuši gribu pieņemt mantojumu un pierādījuši savas mantojuma tiesības. Mantinieki, kuri nav pierādījuši savas mantojuma tiesības, mantojuma tiesībās netiek apstiprināti un netiek ņemti vērā, nosakot mantojuma daļas.

Šādā situācijā mantojumu varēsiet iegūt tikai ceļot mantojuma prasību tiesā.

Tā kā šī atbilde sniegta, pilnībā nepārzinot konkrētos jūsu lietas apstākļus, par mantojumu jums ieteicams konsultēties pie zvērināta notāra. Notāru saraksts ir pieejams https://www.latvijasnotars.lv/notaries_map.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas