E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29298
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai sociālais audzinātājs var strādāt par sociālo aprūpētāju

J
jautā:
02. maijā, 2023
Anna

Labdien! Vai pietiek ar kvalifikāciju “Sociālais audzinātājs”, lai strādātu par sociālo aprūpētāju, vai tomēr ir jāiziet papildu kursi, strādājot sociālās aprūpes jomā?

A
atbild:
07. jūnijā, 2023
Labklājības ministrija
Egita Dorožkina, Sociālo pakalpojumu departamenta vecākā eksperte

Sociālā aprūpētāja amatu var ieņemt persona, kura ir ieguvusi pirmā līmeņa profesionālo augstāko izglītību ar kvalifikāciju “Sociālais aprūpētājs”. Minētā profesija ir iekļauta atsevišķā profesiju grupā “3412 Sociālā darba speciālisti”, kurā ietvertas tādas profesijas, kā, piemēram, sociālais rehabilitētājs, sociālās palīdzības organizators u. c. Sociālā aprūpētāja pamatuzdevumi: palīdzēt personām ar fiziskās un garīgās attīstības traucējumiem saņemt sociālos pakalpojumus un uzlabot viņu sociālās funkcionēšanas spējas; novērtēt, kā mainās klienta iespējas aprūpēt sevi, un attiecīgi mainīt sociālās aprūpes pakalpojumu kompleksa apjomu un saturu; palīdzēt sociālajam darbiniekam sadarbībā ar citiem speciālistiem izstrādāt un īstenot klientu individuālos sociālās rehabilitācijas plānus sociālās palīdzības un sociālo pakalpojumu saņemšanas laikā, mainīt un papildināt tos atbilstoši pārmaiņām klienta dzīves situācijā u. tml.

Savukārt darbam sociālā audzinātāja amatā nav nepieciešama speciāla izglītība, jo minētā profesija ir iekļauta profesiju atsevišķajā grupā “5311 Bērnu aprūpes darbinieki”, kurā ietvertas tādas profesijas kā, piemēram, auklis, bērnu aprūpētājs, bērnu aprūpes un audzināšanas iestādes audzinātājs un kuru pamatuzdevums ir audzināt un aprūpēt bērnus, organizēt viņu ikdienas darbību.

Tādējādi, lai iegūtu sociālā aprūpētāja kvalifikāciju, nepietiks ar kvalifikācijas paaugstināšanas pasākumiem, bet ir jāiegūst minētā izglītība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas