E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29292
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
1
2
1

Vai jāatmaksā parāda piedziņas izdevumi

J
jautā:
02. maijā, 2023
Anna

Labdien! Vai parādu piedziņas kompānijai ir tiesības pieprasīt parādu atgūšanas izdevumus par parādiem, kas bija pie viņiem 2017. gadā un netika atmaksāti ar viņu starpniecību? Man bija divi parādi. Par vienu parādu vienojos ar kreditoru un atmaksāju viņiem nepastarpināti, otrs ir izmaksas procesā ar citas kompānijas starpniecību. Pašlaik parādu piedziņas kompānija sūta vēstules, pieprasot samaksāt parādu atgūšanas izdevumus. Paldies.

A
atbild:
30. maijā, 2023
Olga Lauva
juriste

Saskaņā ar 2013. gada 29. janvāra Ministru kabineta noteikumu Nr. 61 “Noteikumi par parāda atgūšanas izdevumu pieļaujamo apmēru un izdevumiem, kuri nav atlīdzināmi” 2. punktu parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējam ir tiesības no parādnieka pieprasīt, lai tas atlīdzinātu pamatotus parāda atgūšanas izdevumus, kas atbilst šādam pieļaujamajam apmēram:

2.1. par rakstiska paziņojuma sagatavošanu un nosūtīšanu parādniekam, kurā sniegta informācija par parāda esību un aicinājums labprātīgi izpildīt kavētās maksājuma saistības, un par nepieciešamajām darbībām parādnieka faktiskās kontaktinformācijas noskaidrošanai, ja parādnieks nav sasniedzams, – kopā ne vairāk kā septiņus eiro;

2.2. par citām parāda atgūšanai papildus veiktajām darbībām – kopā ne vairāk kā 10 eiro parāda atgūšanas procesā, līdz parādnieks izpildījis maksājuma saistības pret parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēju vai kreditoru.

Parāda atgūšanas izdevumi nav atsevišķa parādnieka saistība pret parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēju. Tā ir saistība, kas izriet no tā, ka nav izpildīta pamatsaistība pret kreditoru (pakalpojuma sniedzēju).

Parādu ārpustiesas atgūšanas likumā nav noteikts parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēja obligāts pienākums pieprasīt parāda atgūšanas izdevumu atlīdzināšanu. Tā ir komersanta brīva izvēle, pieprasīt vai nepieprasīt no parādnieka papildu izdevumu segšanu.

Saskaņā ar Komerclikuma 406. pantā noteikto komersantu darījumiem, kas slēgti ar fizisku personu (patērētāju), un prasījumiem par darījumu izpildi piemērojams 3 gadu noilguma termiņš.

Atbilstoši Komerclikuma 388. pantam komercdarījumi ir komersanta darījumi, kurus tas noslēdzis savas komercdarbības ietvaros, turklāt šo jēdzienu jāuztver paplašināti, saprotot ar to katru darbību vai rīcību, kas rada kādas prasījuma tiesības un kas ir vērstas uz darbību nolūkā gūt finansiālu labumu.

Noilgums ir pārtraukts, ja tā tecējuma laikā parādnieks kaut kādā kārtā atzīst kreditora prasību.

Atgādinājums parādniekam pārtrauc noilgumu (piemēram, ierakstīta vēstule ar atgādinājumu par parādsaistībām).

Ja kreditors ir vērsies tiesā un sprieduma izpilde ir nodota tiesu izpildītājam, tad šādam parādam noilguma faktiski nav, jo lieta pie tiesu izpildītāja var glabāties vairākus gadu desmitus un tiesu izpildītājs piedziņu var uzsākt brīdī, kad parādniekam ir pietiekami lieli ienākumi.  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas