E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29283
Lasīšanai: 3 minūtes

Fiksētā nodokļa maksātājam no saimnieciskās darbības ienākumiem pašam bija jāveic arī obligātās iemaksas

J
jautā:
25. aprīlī, 2023
Antonina

Esmu vecuma pensionāre kopš 09.2020. No 01.06.2011. līdz 29.02.2012. (9 mēneši) paralēli savam pamatdarbam (pa vakariem un brīvdienām) strādāju kā pašnodarbinātā telpu uzkopšanas kompānijā SIA “Serviss & Kompānija” un SIA “SK Serviss 24". Ar šīm kompānijām tika noslēgts oficiāls līgums, un biju reģistrējusies Valsts ieņēmumu dienestā kā pašnodarbinātā persona un nomaksāju fiksēto nodokli, kā arī no ikmēneša ienākumiem šajās kompānijās maksāju nodokli - 5%. Vai šie 9 mēneši var tikt pieskaitīti klāt kopējam pamatdarba darba stāžam? 

A
atbild:
16. maijā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pirmkārt, no 1996. gada 1.janvāra apdrošināšanas stāžs tiek noteikts, ņemot vērā periodus, kuros ir veiktas vai bija jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Ja jums pensija piešķirta 2020.gadā, tās aprēķinā ir ņemtas vērā iemaksas arī no ienākumiem otrajā darbavietā, ja vien iemaksas tika veiktas. Taču, pat ja tiek strādāts vairākās darba vietās, ja iemaksu periodi sakrīt, stāžā ieskaita tikai vienu periodu.

Otrkārt, no jautājuma var secināt, ka 2011. un 2012.gadā otrajā (paralēlajā) darbavietā atbilstoši ar to noslēgtajam līgumam pati maksājāt fiksēto iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) - 5%, kāds toreiz likumā saimnieciskās darbības veicējiem vēl bija paredzēts.

No šīs mazās IIN likmes netika veiktas obligātās iemaksas, tā neietvēra sociālo apdrošināšanu. Pašnodarbinātai personai – fiksētā nodokļa maksātājai – pašai bija jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) saskaņā ar Ministru kabineta noteikto iemaksu objekta minimālo apmēru, kā arī savus faktiskos ieņēmumus, kas gūti no saimnieciskās darbības. Iemaksu likme bija 32,17%.

Ja rakstāt, ka maksājāt 5% nodokli, tas bija tikai IIN, nevis  VSAOI, kas papildinātu pensijas kapitālu.

Par apdrošināšanas periodiem un kopš 1996.gada veiktajām iemaksām katrs pats var pārliecināties portālā Latvija.lv, pieprasot e-pakalpojumu – izziņu “Informācija par sociālās apdrošināšanas iemaksām un apdrošināšanas periodiem”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 51 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas