E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29255
Lasīšanai: 3 minūtes

Savienības pilsoņa statusa piešķiršana

J
jautā:
22. aprīlī, 2023
M

Labdien! Ministru kabineta noteikumu Nr. 675 “Kārtība, kādā Savienības pilsoņi un viņu ģimenes locekļi ieceļo un uzturas Latvijas Republikā” 8. pants nosaka: “8. Ja Savienības pilsonis vai viņa ģimenes loceklis, kurš ir Savienības pilsonis, ir tiesīgs uzturēties Latvijas Republikā pastāvīgi, viņam izsniedz Savienības pilsoņa personas apliecību (turpmāk – pastāvīgās uzturēšanās apliecība), kurā izdarīts ieraksts “Savienības pilsoņa pastāvīgās uzturēšanās apliecība”.” Vai līdz ar to Savienības pilsonim, kurš uzturas Latvijā un ir laulībā ar Latvijas pilsoni (viņa ģimenes loceklis), sākot ar laulības dienu, uzreiz pienākas Savienības pilsoņa pastāvīgās uzturēšanās apliecība? Vai Satversmes tiesas spriedums par jēdzienu “ģimene” nozīmē, ka Savienības pilsonim, kurš uzturas Latvijā, šis dokuments pienākas jau no dienas, kad Savienības pilsonis de facto veido vienu ģimeni kopā ar Latvijas pilsoni? Paldies!

A
atbild:
08. maijā, 2023

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 675 “Kārtība, kādā Savienības pilsoņi un viņu ģimenes locekļi ieceļo un uzturas Latvijas Republikā” 36. punktu Savienības pilsoņa ģimenes loceklis ir tiesīgs pieprasīt pastāvīgās uzturēšanās tiesības Latvijas Republikā, ja viņš tieši pirms pastāvīgās uzturēšanās tiesību pieprasīšanas nepārtraukti piecus gadus likumīgi uzturējies Latvijas Republikā. Nosacījumu par nepārtrauktas piecu gadu likumīgas uzturēšanās Latvijas Republikā nepieciešamību neattiecina uz Savienības pilsoņa ģimenes locekli, ja attiecīgais Savienības pilsonis saņēmis pastāvīgās uzturēšanās apliecību saskaņā ar šo noteikumu 31. punktu.

Attiecīgi noteikumos noteiktais termiņš – pieci gadi – ir ievērojams, neatkarīgi no laulības noslēgšanas dienas (bet gan no likumīgas uzturēšanās Latvijā), līdz ar to pastāvīgā uzturēšanās atļauja šādam dalībvalsts pilsonim pienākas tikai pēc piecu gadu uzturēšanās Latvijas Republikā.

Savukārt Satversmes tiesas spriedums par jēdziena “ģimene” atzīšanu neatceļ dalībvalsts pilsoņa pienākumu (līdz pastāvīgās uzturēšanās atļaujas saņemšanai) likumīgi uzturēties Latvijā vismaz piecus gadus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas