E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29177
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
3
1
3

Mazbērniem ir tiesības mantot mirušā vecāka vietā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. aprīlī, 2023
Anna

Labdien! Tēvs man uzdāvināja māju, bet ģimenē bija arī mana māsa. Diemžēl viņa ir mirusi, taču viņai ir trīs bērni, tātad viņi ir mana tēva mazbērni. Vai viņiem pēc mana tēva nāves kaut kas pienāksies? Māja ir manā īpašumā, tika uzdāvināta ar dāvinājuma līgumu.

A
atbild:
26. aprīlī, 2023

Atbilstoši Civillikuma 404. pantam bērni un mazbērni ir pirmās šķiras mantinieki. Tomēr vispirms manto bērni, bet, ja bērnu nav, manto mazbērni.

Ja mantojuma atstājējam ir divi bērni, no kuriem viens ir miris pirms mantojuma atstājēja, šajā gadījumā mazbērns iestājas sava pirms mantojuma atstājēja mirušā vecāka vietā un saņem to mantojuma daļu, kādu būtu ieguvis viņa vecāks, ja viņš būtu mantojuma atstājēju pārdzīvojis un no viņa mantojis.

Tātad jūsu māsas bērni ir tiesīgi pieteikties uz to mantojuma daļu, kas būtu pienākusies viņu mātei kā mantojuma atstājēja meitai. Attiecībā uz uzdāvināto īpašumu jānorāda: ja dāvinājums izdarīts tādā apmērā, ka neatņemamās daļas tiesīgajiem (māsai vai konkrētajā gadījumā – māsas bērniem) nepaliek pat viņu neatņemamās daļas (nav citas mantas, ko mantot), viņiem, piesakoties uz mantojumu, ir tiesības no jums kā apdāvinātā izprasīt savu neatņemamo daļu (izmaksāt naudas vērtībā).

Saskaņā ar Civillikuma 425. pantu neatņemamā daļa ir puse no tās mantojuma daļas vērtības, kādu neatņemamās daļas tiesīgais manto pēc likuma.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 300 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas