E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29101
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
5
5

Pārskaitījumi personīgajām vajadzībām no saimnieciskās darbības konta

J
jautā:
06. aprīlī, 2023
Inga

Labdien! Esmu reģistrējusies kā pašnodarbinātais un kā darījumu kontu esmu norādījusi atsevišķu bankas kontu. Visi mani pakalpojumi tiek apmaksāti ar bezskaidras naudas norēķiniem, izmantojot minēto bankas kontu. Kādā veidā pēc visu nodokļu nomaksas es drīkstu izlietot konta līdzekļus privātajām vajadzībām? Vai, lai nošķirtu ienākumus no saimnieciskās darbības, es drīkstu pārskaitīt sev “algu” uz citu (privāto) bankas kontu? Kā šis pārskaitījums jāatspoguļo ceturkšņa atskaitēs? Vai kā izdevumi?

A
atbild:
02. maijā, 2023
Valsts ieņēmumu dienests
Sabiedrisko attiecību daļa

Naudas līdzekļus, kas atlikuši kontā pēc visu nodokļu samaksas, var brīvi lietot personīgām vajadzībām, tostarp pārskaitīt uz citu – privāto kontu.

Pārskaitījumi privātajām vajadzībām nav uzskatāmi par saimnieciskās darbības izdevumiem un nesamazina nodokļu apmēru. Nodokļu deklarācijās (gada ienākumu deklarācijā, mikrouzņēmumu nodokļa deklarācijā, ceturkšņa pašnodarbinātā ziņojumā) nav jāatspoguļo pārskaitījumi personīgajām vajadzībām.

Savukārt saimnieciskās darbības grāmatvedības uzskaitē pārskaitījumi personīgajām vajadzībām, kas veikti no saimnieciskās darbības konta, jāatspoguļo atbilstoši grāmatvedības kārtošanu reglamentējošajos normatīvajos aktos noteiktajam.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas