E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29032
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
8
8

Vai jāreģistrējas VID PVN maksātāju reģistrā

J
jautā:
01. aprīlī, 2023
Elīna

Labdien! Esmu izlēmusi dibināt savu uzņēmumu, izvēloties mazkapitāla SIA uzņēmējdarbības formu. Uzņēmums nodarbosies ar tekstilapdruku. Saskaņā ar biznesa plāna finanšu plūsmu 1. gadā plānotais apgrozījums ir 40 tūkstoši eiro, bet 2. gadā – 100 tūkstoši eiro. Vai uzņēmums jau ar pirmo dienu jāreģistrē VID kā PVN maksātājs? Ja ir, tad kur un kā tas jāveic? Vai reģistrāciju VID var veikt paralēli dokumentu iesniegšanai Komercreģistrā uzņēmuma reģistrācijas procesā? Vai arī jāreģistrē uzņēmums un tad jāreģistrējas VID? Vai jau pirmajā gadā par katru apdrukāto kreklu, to pārdodot, rēķinam ir jāpievieno PVN? Paldies par atbildi!

A
atbild:
02. maijā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja uzņēmuma ar pievienotās vērtības nodokli (PVN) apliekamo darījumu kopējā vērtība iepriekšējo 12 mēnešu laikā pārsniedz 40000 eiro, ir jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienesta PVN maksātāju reģistrā. PVN maksātāju reģistrā var reģistrēties, uzsākot uzņēmējdarbību un nesasniedzot Pievienotās vērtības likumā noteikto slieksni. Ja ir plānoti darījumi ar Eiropas Savienības (ES) darījumu partneriem (saņemti/sniegti pakalpojumi ES/ES tiek iepirktas preces), arī šādos gadījumos var iestāties apstākļi, kad obligāti jāreģistrējas kā PVN maksātājam.

Tikai VID PVN maksātāju reģistrā reģistrētam nodokļa maksātājam ir tiesības un pienākums izrakstīt PVN rēķinu.

Dokumentus reģistrācijai VID PVN maksātāju reģistrā ir iespējams iesniegt:

  • elektroniski VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS);
  • Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā vienlaikus ar pieteikumu ierakstīšanai komercreģistrā.

Lai noskaidrotu PVN piemērošanas kārtību sava biznesa darījumiem un citus jautājumus saistībā ar šo nodokli, jums jāvēršas VID. Nodokļu maksātājs saziņai var izmantot EDS norādīto iespēju “Sarakste ar VID”.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 57 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas