E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29008
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
2
1
2

Kas jānorāda kasācijas sūdzībā

J
jautā:
20. martā, 2023
Iso

Kur var apskatīt paraugus kasācijas sūdzībai civilprocesā? Kā to sagatavot un iesniegt? Saprotu, ka tā ir jāsagatavo pieredzējušam juristam, taču vienalga vēlos uzzināt, kur ir redzami piemēri! Paldies!

A
atbild:
24. martā, 2023

Kasācija ir zemākās instances tiesas sprieduma tiesiskuma pārbaude. Kasācijas instances tiesa neizspriež lietu pēc būtības, tās kompetencē nav lietas faktisko apstākļu noskaidrošana, pierādījumu pārbaude un vērtēšana. Kasācijas instance pārbauda pārsūdzētā sprieduma atbilstību materiālo un procesuālo tiesību normām un taisa secinājumus, pamatojoties uz lietā esošajiem materiāliem. Kasācijas tiesvedība primāri kalpo judikatūras vienveidības saglabāšanai un tiesību tālākveidošanai, tādējādi kasācijas tiesvedība ir līdzeklis zemākas instances tiesas sprieduma pareizības pārbaudei no tiesību jautājumu viedokļa, nevis lietas atkārtotai izskatīšanai pēc būtības.

Tā kā katrs gadījums ir individuāls, katra kasācijas sūdzība ir jāgatavo atbilstoši konkrētajai situācijai, savukārt tiesību akti nosaka, kam ir jābūt iekļautam kasācijas sūdzībā.

Civilprocesa likuma 453. pants paredz, ka kasācijas sūdzībā norāda:

  • tās tiesas nosaukumu, kurai adresēta sūdzība (Augstākās tiesas Civillietu departaments);
  • sūdzības iesniedzēja vārdu, uzvārdu, personas kodu, deklarēto dzīvesvietu, bet, ja tādas nav, – dzīvesvietu, juridiskajai personai – tās nosaukumu, reģistrācijas numuru un juridisko adresi. Ja sūdzības iesniedzējs piekrīt elektroniskai saziņai ar tiesu, norāda arī elektroniskā pasta adresi un, ja tas ir reģistrējies tiešsaistes sistēmā saziņai ar tiesu, ietver arī norādi par reģistrēšanos;
  • spriedumu, par kuru iesniedz sūdzību, un tiesu, kas taisījusi spriedumu;
  • kādā apjomā spriedumu pārsūdz;
  • kādu materiālo tiesību normu tiesa piemērojusi nepareizi, kādu procesuālo tiesību normu pārkāpusi un kā tas ietekmējis lietas izspriešanu vai kā izpaudies tiesas kompetences robežu pārkāpums;
  • Augstākajai tiesai izteikto lūgumu.

Ja kasācijas sūdzības iesniedzējs uzskata, ka kasācijas sūdzības izskatīšanai kasācijas tiesvedības kārtībā ir būtiska nozīme vienotas tiesu prakses nodrošināšanā vai tiesību tālākveidošanā, viņš argumentēti norāda to kasācijas sūdzībā.

Kasācijas sūdzību paraksta iesniedzējs – fiziskā persona, Civilprocesa likuma 82.1 panta ceturtajā daļā norādītā amatpersona, advokāts vai – saskaņā Civilprocesa likuma 82.1 panta piekto daļu – profesionāls patentpilnvarnieks. Ja kasācijas sūdzību parakstījis profesionāls patentpilnvarnieks vai juridiskās personas amatpersona, sūdzībai pievieno dokumentu, kas apliecina personas tiesības pārstāvēt iesniedzēju. Ja kasācijas sūdzību parakstījis advokāts, sūdzībai pievieno pilnvaru un orderi. Kasācijas protestu paraksta likumā noteiktā prokuratūras amatpersona.

Kasācijas sūdzībai pievieno dokumentu, kas apliecina drošības naudas 300 eiro nomaksu, izņemot gadījumu, kad kasācijas sūdzība iesniegta un samaksa veikta tiešsaistes sistēmā.

Likumā paredzētajos gadījumos kasācijas sūdzībai pievieno noteiktajā kārtībā apliecinātu tulkojumu, ja dokuments paredzēts izsniegšanai personai saskaņā ar Civilprocesa likuma 56.2 pantu. Tulkojumu nepievieno persona, kas atbrīvota no tiesas izdevumu samaksas.

Kasācijas sūdzību var iesniegt 30 dienu laikā no sprieduma pasludināšanas dienas (skat. Civilprocesa likuma 454. pantu).

Vairāk par kasācijas sūdzību varat uzzināt šeit.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 72 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas