E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28970
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Maksa par ūdeni un tiešie norēķini

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. martā, 2023
Ilona

Labdien! Nesen sākām īrēt dzīvokli Jēkabpilī. Atsevišķi rēķini par ūdeni no SIA “Jēkabpils ūdens” nav izskaidrojami, jo ir viena caurule, viens aukstā ūdens skaitītājs (nav karstā ūdens). Izlietojam, piemēram, 5 m3 ūdeni, un arī rēķinā norādījām 5 m3. Savukārt atsūtītajā rēķinā ir minēti 10 m3, proti, 5 m3 kanalizācija 1,73 eiro apmērā + PVN un 5 m3 aukstā ūdens 1,26 eiro apmērā + PVN. Internetā nevarējām atrast izskaidrojumu, skatījāmies, kā ir citās pilsētās, bet neatradām, kur būtu līdzīgi rēķini par ūdeni. SIA “Jēkabpils ūdens” teica, ka visa pilsēta šādi maksā, viss ir pareizi, ja iztērēti 7 m3 ūdens, jāmaksā par 14 m3 ūdens, ja iztērēti 10 m3, tad jāmaksā par 20 m3. Vai aprēķins ir veikts likumīgi? SIA “Jēkabpils ūdens” mājaslapā ievadīju skaitītāja radījumu, jāmaksā 1 eiro, par ko rēķinā ir atsevišķa pozīcija “Maksa par tiešo norēķinu nodrošināšanu”. SIA “Jēkabpils ūdens” paskaidroja, ka tas ir par datu apstrādi. Vai tas ir likumīgi? Vai tas jau nav iekļauts grāmatveža algā? Paldies! 

A
atbild:
17. martā, 2023
Inese Helmane
LV portāls

Ja dzīvokļu īpašnieki nav pārņēmuši pārvaldīšanas tiesības un nav noslēgts pārvaldīšanas līgums, kārtību, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu, nosaka Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 1013 “Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu”.

Ja dzīvokļu īpašnieki ir pārņēmuši mājas pārvaldīšanas tiesības, ir noslēgts pārvaldīšanas līgums un mājas saimnieki paši lemj par saņemto pakalpojumu norēķinu kārtību, ievērojot MK noteikumus Nr. 524 “Kārtība, kādā nosaka, aprēķina un uzskaita katra dzīvojamās mājas īpašnieka maksājamo daļu par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem”. Šo noteikumu ll daļa “Maksājamās daļas noteikšana par ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu nodrošināšanu un sadzīves atkritumu izvešanu” paredz, kā nosaka piegādātā ūdens daudzumu un norēķinus par to.

Tiešos norēķinus par komunālajiem pakalpojumiem paredz Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums. Ja daudzdzīvokļu mājas dzīvokļu īpašnieki pieņēmuši lēmumu par labu tiešajiem norēķiniem, tad dzīvokļu īpašnieki pilnvaro vienu personu (tā var būt gan fiziska, gan juridiska) noslēgt līgumu par komunālo pakalpojumu piegādi un lietošanu visā mājā. Katrs atsevišķais dzīvoklis līgumu ar komunālo pakalpojumu piegādātāju neslēdz.

Likuma 17.4 pants nosaka: “Pakalpojuma sniedzējs pats vai, noslēdzot vienošanos ar personu, kas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā reģistrēta vai licencēta maksājumu pakalpojumu sniegšanai, nodrošina dzīvojamās mājas īpašniekam iespēju veikt tiešus maksājumus par pakalpojumu saskaņā ar šā likuma 17.3 panta pirmo daļu.”

LV portāls iepriekš ir skaidrojis, ka tiešie norēķini cilvēkiem nav izdevīgi, jo sadārdzina pakalpojuma izmaksas.

Lai iegūtu precīzāku atbildi, ieteiktu ar visiem dokumentiem vērsties pie kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas