E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28960
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai zemesgrāmata dzēš apgrūtinājumus

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. martā, 2023
Jana

Labdien! Vai taisnība, ka, sākot ar 2019. gada beigām, zemesgrāmata neuztur tos apgrūtinājumus, kas noteikti uz likuma “Par kultūras pieminekļu aizsardzību” un Aizsargjoslu likuma pamata, bet jau ierakstītos šāda veida apgrūtinājumus pakāpeniski dzēsīs? Vai informāciju par šiem apgrūtinājumiem zemesgrāmata pati iegūst no Kadastra informācijas sistēmas? Vai arī pietiek, ja iepriekš minētos apgrūtinājumus reģistrē tikai Kadastra informācijas sistēmā?

A
atbild:
20. martā, 2023
Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa
Žanna Zujeva, priekšsēdētāja vietniece

Atbilstoši Zemesgrāmatu likuma 17. panta nosacījumiem (grozījumu redakcijā, kas stājās spēkā 01.12.2019.) zemesgrāmatas III daļas 1. iedaļā ieraksta lietu tiesības, kas apgrūtina nekustamo īpašumu, kā arī atzīmes par nekustamā īpašuma apgrūtinājumiem – ēku, ūdens lietošanu un ceļa servitūtu.

Savukārt likuma pārejas noteikumu 19. punkts noteic, ka, izskatot nostiprinājuma lūgumu, kas saņemts pēc tam, kad stājušies spēkā grozījumi šā likuma 17. pantā, tiesa dzēš apgrūtinājumus, kuri neatbilst šā likuma 17. panta nosacījumiem, jo turpmāk tos uzturēs VZD Kadastra informatīvā sistēma.

Tātad nekustamā īpašuma nodalījumā tiek dzēsti apgrūtinājumi, kuri, piemēram, ierakstīti saskaņā ar pirkuma līgumiem, kas noslēgti atbilstoši likumam “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” un ir saistīti ar kopīpašumā esošās daļas lietošanu, apgrūtinājumi, kuri ierakstīti uz Aizsargjoslu likuma pamata kā gaisvadu tīkli, elektrotīkli u. tml. Nekādā gadījumā netiek dzēstas tādas lietu tiesības kā servitūti un atzīmes par servitūtiem, valsts nozīmes kultūras pieminekļi u. tml.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas