E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28844
Lasīšanai: 3 minūtes
1
3
1
3

Uzkrājuma fonds

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. martā, 2023
Laura

Labdien! Īrēju dzīvokli saimnieka mājā, kurā kopā ir 27 dzīvokļi. Katru mēnesi rēķinā tiek iekļauta samaksa – remonta fonda uzkrājums. Nauda tiek krāta jumta remontam, ir zināms, ka patlaban naudas pietiek pusei jumta. Māja ir izlikta pārdošanā. Vēlējos uzzināt, kas notiks ar remonta fonda uzkrājumu pēc saimnieka maiņas. Saimnieks neskaitās fiziska persona, šīs mājas pārvaldīšanai tika speciāli izveidots SIA. Paldies!

A
atbild:
27. martā, 2023

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 1. panta 5. punkts noteic, ka pārvaldnieks ir pilngadīga un rīcībspējīga fiziskā vai juridiskā persona, kas uz pārvaldīšanas līguma pamata veic dzīvojamās mājas īpašnieka uzdotās pārvaldīšanas darbības.

Jautājumā norādīts, ka esat dzīvojamo telpu īrnieks, t. i., starp jums (kā īrnieku) un dzīvokļa īpašnieku ir noslēgts dzīvojamo telpu īres līgums, kas cita starpā arī paredz maksājumu veikšanu saistībā ar mājas uzturēšanu un saņemtajiem komunālajiem pakalpojumiem.

Uzkrājuma izlietošana ir dzīvojamās mājas (dzīvokļu īpašnieku) un pārvaldnieka līgumisko attiecību jautājums. Īpašumtiesību maiņas gadījumā jaunais īpašnieks var turpināt (pārslēgt) dzīvojamās mājas pārvaldīšanas līgumu ar to pašu pārvaldnieku vai izvēlēties citu (tiek izbeigts esošais pārvaldīšanas līgums).

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 12. panta trešā daļa nosaka, ka, izbeidzoties pārvaldīšanas tiesiskajām attiecībām, tai skaitā šā likuma 17.1 panta pirmajā daļā minētajā gadījumā, pārvaldniekam ir pienākums mēneša laikā, ja pārvaldīšanas līgumā nav noteikts citādi, ar nodošanas–pieņemšanas aktu nodot dzīvojamās mājas īpašniekam:

  • saskaņā ar šā panta otro daļu viņam nodoto lietvedību;
  • ieņēmumu un izdevumu pārskatu uz nodošanas–pieņemšanas aktā norādīto dienu;
  • neizlietotos uzkrājumus (mantu, finanšu līdzekļus, tajā skaitā naudu, u. c.) uz nodošanas–pieņemšanas akta parakstīšanas dienu;
  • pārvaldīšanas laikā par dzīvojamās mājas īpašnieka līdzekļiem iegūto mantu un pārvaldniekam valdījumā vai lietošanā nodoto mantu;
  • uz pārvaldīšanas uzdevuma pamata iegūtās dzīvojamās mājas īpašnieka saistības;
  • citas saistības un lietas saskaņā ar pārvaldīšanas līguma noteikumiem.

Tādējādi uzkrājuma fonds pēc pārvaldīšanas līguma izbeigšanas tiek nodots īpašniekam.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas