E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28829
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Par bērna tēva tiesībām tikties ar savu bērnu pēc paša vēlēšanās

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. martā, 2023
Viktors

Ģimene jau kādu laiku ir šķirta, un mēs nedzīvojam kopā. Viņa dzīvo ar citu dzīvesbiedru. Dzīvojam netālu viens no otra vienā pilsētā. Tad, kad viņa strādā, bērnu no bērnudārza izņem viņas dzīvesbiedrs, man to nepasakot. Es to nevēlos un neesmu devis piekrišanu, lai svešs cilvēks izņemtu manu bērnu, ko varu izdarīt pats pēc darba, kamēr bērna māte strādā. Vai to izlemj tikai bērna māte, kuram ir tiesības izņemt bērnu no bērnudārza, vai man kā tēvam arī ir teikšana? Es nevēlos, lai cits cilvēks, kurš man ir svešs, ņem manu bērnu no dārziņa.

A
atbild:
20. martā, 2023

Civillikumā ir nostiprinātas bērna tēva un mātes tiesības tikties ar savu bērnu tad, kad tie dzīvo šķirti. Savukārt par to, kā un kad notiek tikšanās ar kopējo bērnu, vecākiem ir savstarpēji jāvienojas. Strīda gadījumā kārtību, kādā var izmantot saskarsmes tiesību, nosaka tiesa, izprasot bāriņtiesas atzinumu, atbilstoši Civillikuma 182. pantā noteiktajam.

Arī Eiropas Savienības Pamattiesību hartas 24. panta trešajā daļā ir atzītas katra bērna tiesības uzturēt kontaktus ar abiem vecākiem. Šī punkta formulējumā ir precizēts saskarsmes tiesību saturs, īpaši saskarsmes nozīme, proti, tai jābūt regulārai, jāļauj izveidot personiskas attiecības un jābūt tiešai.

Aizliegt bērnam komunicēt ar trešo personu (bērna mātes jauno dzīvesbiedru) bez attiecīga pamatojuma, kāpēc tas kaitētu bērna interesēm, jums nav tiesību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas