E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28771
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
3
1
3

Vai var pieteikties mantojumam, ja persona mirusi pirms gada

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2023
Kaspars

Labdien! Kas būtu jādara, lai varētu pieteikties mantojumam, ja tēvs nomira 08.02.2022.? Vai vēl ir iespējams pieteikties mantojumam?

A
atbild:
14. martā, 2023

Jūsu minētajā situācijā vispirms ir jānoskaidro, vai tēva mantojuma lieta tika atklāta un bija izsludināts termiņš, kurā mantiniekiem jāpiesakās uz atstāto mantojumu. Ja tas nav ticis darīts, tad ir jāvēršās pie notāra un jāuzsāk mantojuma lieta. Par to, kas jādara – soli pa solim –, lai uzsāktu mantojuma lietu, varat uzzināt šeit.

Vēršoties Latvijas Zvērinātu notāru padomē, ikvienam ir iespēja pārbaudīt, vai konkrētas viņsaulē aizgājušās personas mantojuma lieta pie kāda no Latvijas notāriem jau ir uzsākta. Jāzina aizgājušā vārds, uzvārds un personas kods (vai vismaz dzimšanas datums). Tāpat oficiālā izdevēja “Latvijas Vēstnesis” vietnē sadaļā “Mantojuma ziņas” ir iespējams pārbaudīt vai ir bijs ievietots sludinājums par mantinieku pieteikšanās termiņu.

Ja tēva mantojuma lieta tika uzsākta un citi mantinieki mantojumu jau ir pieņēmuši, bet jums nebija informācijas par tēva nāvi un mantojuma lietas atklāšanos, tad saskaņā ar Civillikuma 667. pantu jums ir tiesības celt tiesā mantojuma prasību ar mērķi tikt atzītam vai nu par vienīgo mantinieku, vai par līdzmantinieku, saņemtu sev pienākošo mantojumu vai tā daļu. Ja vēlaties celt mantojuma prasību, aicinu vispirms vērsties pie jurista vai zvērināta advokāta.

Mantojuma prasības celšanai Civillikuma 685. pantā ir noteikts piecu gadu noilguma termiņš, skaitot no dienas, kad radušās tiesības šo prasību celt. Tikai tad, ja nav konstatēta pašas šīs personas vaina nezināšanā par savām tiesībām celt mantojuma prasību, noilguma termiņu aprēķina nevis no dienas, kad radušās tiesības šo prasību celt, bet gan no tās dienas, kad kļuvis zināms par šīm tiesībām (Civillikuma 686. pants).

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas