E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28759
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Kompensācija par elektrolīnijas izbūvi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2023
Vineta

Mantojumā zemesgabalā, izrādās, 2002. gadā patvarīgi izbūvēta elektrolīnija. AS “Sadales tīkls” paskaidroja, ka to  izbūvējis privātais uzņēmējs (SIA) sava uzņēmuma saražotās elektrības ievadei AS “Sadales tīklā”. Privātais komersants piedāvāja izmaksāt vienreizēju kompensāciju un turpināt izmantot manu īpašumu labuma gūšanai, atsaucoties uz daudz vēlāk pieņemtiem Ministru kabineta noteikumiem, lai arī elektrolīniju ir izbūvējis pat bez saskaņošanas ar vecuma nespēka mākto vectēvu (zemes īpašnieku), tātad patvarīgi, kad par kompensācijas izmaksu zemes īpašniekam Latvijas Republikā vēl nebija izstrādāts tiesiskais regulējums.

Šī elektrolīnija būtiski apgrūtina un neļauj pilnvērtīgi izmantot man piederošo īpašumu - nevar uzbūvēt privātmāju. SIA atsakās citādi pārvietot elektrolīniju vai maksāt samērīgu nomu par aizsargjoslas zemes izmantošanu uzņēmējdarbībā, lai arī katram ir pienākums atlīdzināt zaudējumus, ko viņš ar savu darbību vai bezdarbību nodarījis likumīgam saimniekam.

A
atbild:
03. martā, 2023
Inese Helmane
LV portāls

Enerģētikas likuma 24.pants ir noteikts: “Energoapgādes komersants atlīdzina nekustamā īpašuma īpašniekam zaudējumus, kas tieši saistīti ar jaunu energoapgādes komersanta objektu ierīkošanu vai esošo objektu ekspluatācijas un remonta nodrošināšanu.”

Saskaņā ar Enerģētikas likuma 24.panta 1.2 daļu Ministru kabinets ir izdevis noteikumus Nr.603 “Kārtība, kādā aprēķināma un izmaksājama atlīdzība par energoapgādes objekta ierīkošanai vai rekonstrukcijai nepieciešamā zemes īpašuma lietošanas tiesību ierobežošanu”.

Noteikumos ir paredzēta kārtība, kādā tiek aprēķināta un izmaksāta atlīdzība nekustamā īpašuma īpašniekiem par zaudējumiem, kas tieši saistīti ar jaunu energoapgādes komersanta objektu ierīkošanu vai līdzšinējo objektu ekspluatācijas un remonta nodrošināšanu.

Energoapgādes komersants un zemes īpašnieks slēdz savstarpēju līgumu, kurā ir noteikta atlīdzības summa un citi  būtiski nosacījumi pēc pušu ieskatiem.

Ieteiktu jums ar visiem dokumentiem doties uz konsultāciju pie zvērināta advokāta vai kvalificēta jurista, kurš izvērtētu iespējamos risinājumus jūsu situācijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas