E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28745
Lasīšanai: 3 minūtes

Uzturlīdzekļu piedziņa no Šveices pilsoņa

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. februārī, 2023
Galina

Labrīt! 2018. gadā tiesas procesā tika parakstīta vienošanās ar bērna tēvu, Šveices pilsoni, par uzturlīdzekļu izmaksu. No manas puses tika uzrakstīta pilnīga atteikšanās no pretenzijām parakstītās vienošanās izpildes gadījumā. Tomēr 2023. gadā bērna tēvs ne reizi uzturlīdzekļus nepārskaitīja. Lūgts paskaidrot iemeslu, viņš atbild, ka ir slims un nestrādā, viņam nav līdzekļu. Vai Latvijas likumdošanā šajā situācijā ir risinājumi? Bērnam ir jāēd katru dienu. Iepriekš pateicos par sniegto atbildi!

A
atbild:
22. martā, 2023

Ja vecāku starpā ir parakstīta vienošanās, vecākiem tā ir obligāti izpildāma. Civillikuma 179. pants nosaka, ka vecākam ir pienākums uzturēt bērnu, līdz viņš spēj pats sevi apgādāt, kā arī vecākam ir jānodrošina vismaz minimālie uzturlīdzekļi, neatkarīgi no viņa mantiskā stāvokļa.

Ja vecāks nepilda vienošanās nosacījumus, ir iespējams vērsties tiesā ar pieteikumu par uzturlīdzekļu piedziņu. Pieteikumā ir jānorāda piedzenamā uzturlīdzekļu summa par gadu.

Ja tiek piedzīti minimālie uzturlīdzekļi un ja kopējā summa nepārsniedz 2500 eiro, tad pieteikums ir skatāms vienkāršotā tiesas procedūrā. Pieteikuma veidlapa ir pieejama šeit.

Attiecībās starp visām Eiropas Savienības dalībvalstīm un Šveici ir spēkā Lugāno konvencija. Lietās, kas attiecas uz uzturlīdzekļiem, uzturlīdzekļu pieprasītājs var vērsties tiesās tajā līgumslēdzējā valstī, kurā viņš dzīvo. Saskaņā ar Lugāno konvencijas 63. pantu, ja Latvijas tiesas spriedums pieņemts tiesvedībā, kas uzsākta pēc 2004. gada 1. maija, prasītājs var lūgt spriedumu atzīt un izpildīt Šveicē. Lugāno konvencijas noteikumi paredz, ka personai, kura vēlas Latvijas tiesas spriedumu izpildīt Šveicē, vispirms jālūdz šo spriedumu atzīt un pasludināt par izpildāmu.

Plašāka informācija par sprieduma pasludināšanu par izpildāmu ir pieejama šeit.

Otrs iespējamais variants ir vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar iesniegumu par uzturlīdzekļu pārrobežu piedziņu atvieglotā kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas