E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28731
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Par laulāto kopmantas sadali

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. februārī, 2023
Linda

Labdien! Māte ar tēvu apprecējās un uz mātes “privatizācijas sertifikātiem” iegādājās dzīvokli. Vairāk nekā 25 gadus tēvs dzīvo citur ar citu ģimeni. Tikai juridiska laulība. Kā tiek dalīts dzīvoklis, šķirot laulību? Vai, abiem vecākiem esot dzīviem, labāk pārrakstīt dzīvokli uz meitas vārda? Vai māte drīkst pārrakstīt dzīvokli uz meitas vārda bez tēva zināšanas? Ja tēvs nomirst, uz dzīvokli mantojumā stājas sieva ar meitu. Vai viņa dēls (meitas pusbrālis) arī var pretendēt uz kādu daļu? Paldies!

A
atbild:
14. martā, 2023

Jānorāda, ka Latvijā laulību iespējams šķirt pie zvērināta notāra vai tiesā.

Ja abi laulātie vēlas šķirt laulību un viņu starpā nav strīda arī par laulības laikā iegūtās mantas sadali, laulību var šķirt pie notāra, t. sk. vienojoties par to, kā tiek sadalīts konkrētais dzīvoklis. Savukārt, ja laulātie savā starpā nevar vienoties, tad ir jāvēršas tiesā. Attiecīgi konkrētajā tiesvedībā tiktu risināts jautājums par mantas (dzīvokļa) sadali.

Ja laulātie nav noslēguši laulības līgumu (mantas šķirtība, mantas kopība) vai ja dzīvoklis ir iegādāts laulības laikā, un ja zemesgrāmatā nav veikta atzīme par to, ka konkrētais dzīvoklis ir viena laulātā atsevišķa manta, tad saskaņā ar Civillikuma 89. panta otro daļu viss, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet ar abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā darbības palīdzību, ir abu laulāto kopīga manta; šaubu gadījumā jāpieņem, ka šī manta pieder abiem līdzīgās daļās (uz pusēm). Līdz ar to tādai rīcībai ar konkrēto nekustamo īpašumu kā pārdošanai, dāvināšanai būs nepieciešama otra laulātā piekrišana.

Arī attiecībā uz mantošanu – tas, kuram būs tiesības mantot tēvam piederošo īpašumu, būs zināms tikai konkrētajā gadījumā, jo, piemēram, tēvs sev piederošo mantu ar testamentu vai mantojuma līgumu var novēlēt trešajai personai. Tomēr pēc likuma mantot ir aicināti laulātais, radinieki, adoptētie. Tādējādi uz tēva atstāto mantojumu (piemēram, pusi no konkrētā dzīvokļa) varētu pieteikties sieva un visi tēva bērni.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas