E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28724
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Nodokļu maksāšana, ja pašnodarbinātai personai ir darbs citā valstī

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. februārī, 2023
Svetlana

Man ir saimnieciska darbība Latvijā. Drīzs uzsākšu darbu Beļģijā ar A1 sertifikātu, ko jau pieprasīju Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA). Kā man vajadzēs maksāt nodokļus?
VSAA iesniedzot pašnodarbinātos ziņojumus un iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), iesniedzot gada ienākumu deklarāciju? Un saņemtos ienākumus Beļģijā man vajadzēs deklarēt D3 pielikumā vai D2? Un kā pareizi rēķināt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) arī no faktiskas summas un maksāt no 600 eiro 31,07% un no pārsnieguma 10%?

A
atbild:
10. martā, 2023

Ja persona Latvijā ir reģistrējusi saimniecisko darbību un daļēji Beļģijā veic darbību Latvijā reģistrētas pašnodarbinātas personas statusā (kura ir saņēmusi A1 sertifikātu), par gūto ienākumu tiek aprēķināts IIN un veiktas obligātās iemaksas Latvijā.

IIN tiek aprēķināts un samaksāts, iesniedzot gada ienākuma deklarāciju, deklarējot ienākumu deklarācijas D3 pielikumā.

VSAOI tiek aprēķinātas un samaksātas, iesniedzot  ceturkšņa “Pašnodarbinātā vai darba ņēmēja ziņojumu”. Pašnodarbinātās personas obligāto iemaksu objekts ir brīvi izraudzīti ienākumi no saimnieciskās darbības, un obligātās iemaksas tiek veiktas par mēnesi, kurā ienākumi (ieņēmumi, no kuriem atskaitīti izdevumi) ir sasnieguši 620 eiro mēnesī, piemērojot noteikto likmi 31,07 % (192,63 eiro (31,07% no 620)). Turklāt jāveic obligātās iemaksas pensiju apdrošināšanai - 10% no brīvi izraudzīta obligāto iemaksu objekta (ne mazāka kā 620 eiro) un faktisko ienākumu starpības (ienākumu daļai, kam netika piemērota lielākā likme (31,07 %) tiek piemērota 10 % likme).

Lai gan jautājumā tas nebija minēts, tomēr sniedzam papildu informāciju par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) piemērošanu saimnieciskajai darbībai dažādās situācijās. Ja jums rodas precizējoši jautājumi tieši par PVN piemērošanu konkrētajā situācijā, lūgums uzdot savus jautājumus, rakstot Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) “Sarakste ar VID”, lai jau būtu iespējams sniegt atbildes par konkrēto situāciju.

Pakalpojuma sniegšana par atlīdzību, veicot saimniecisko darbību, ir darījums, kam tiek piemērotas Pievienotās vērtības nodokļa likuma normas.

Ja fiziska persona saņem tādus ienākumus, kas gūti uz ar darba devēju saistītā darba līguma pamata vai jebkādās citās attiecībās, ko rada darba devēja un darbinieka tiesiskās attiecības pēc darba apstākļiem, atalgojuma un darba devēja atbildības, tā netiek uzskatīta par nodokļa maksātāju, tai nav nepieciešams reģistrēties VID PVN maksātāju reģistrā un aprēķināt PVN (likuma 3.panta divpadsmitā daļa).

Iepriekšminētajam neizpildoties, ja saimnieciskās darbības veicējs būs noslēdzis pakalpojuma līgumu, jāņem vērā Beļģijas darījuma partnera statuss (reģistrēts vai nereģistrēts nodokļa maksātājs vai persona, kura nav nodokļa maksātājs), jo PVN piemērošanai ir svarīgi noteikt pakalpojuma sniegšanas vietu likuma izpratnē.

Nodokļa maksātājs reģistrējas VID PVN maksātāju reģistrā, pirms tas sniedz pakalpojumus, kuru sniegšanas vieta (saskaņā ar likuma 19.panta pirmo daļu) ir cita dalībvalsts un atbilstoši kuriem par nodokļa samaksu ir atbildīgs pakalpojumu saņēmējs (likuma 55.panta pirmās daļas 3.punkts). Šādā gadījumā pakalpojuma sniegšanas vieta būs Beļģija. Izrakstot nodokļa rēķinu, darījuma vērtībai Latvijas PVN nav jāpiemēro.

Ja Beļģijas darījuma partneris nav reģistrēts Beļģijā kā nodokļa maksātājs, pakalpojuma sniegšanas vieta ir Latvija, ja tiek sniegti pakalpojumi, kuru sniegšanas vieta tiek noteikta saskaņā ar likuma 19.panta otro daļu. Ja iepriekšējos 12 mēnešos, veicot tikai šādus ar PVN apliekamus darījumus, to kopējā vērtība ir pārsniegusi likumā noteikto PVN apliekamo darījumu reģistrācijas slieksni - 40 000 eiro, jāreģistrējas VID PVN maksātāju reģistrā (likuma 59.panta pirmā daļa) un no tā brīža pakalpojuma vērtībai jāpiemēro PVN.

Likuma 19.panta pirmajā un otrajā daļā ir noteikti darījuma vietas noteikšanas vispārīgie principi, bet atsevišķiem pakalpojumiem darījuma vieta tiek noteikta atšķirīgi (likuma 20.-30.pants). Šāds izņēmums ir, piemēram, likuma 27.pantā minētie pakalpojumi, ja to saņēmējas ir personas, kuras  nav nodokļa maksātāji. Secīgi, ja iepriekš minēto pakalpojumu saņēmējs Beļģijā būs persona, kura  nav nodokļa maksātāja, un saimnieciskās darbības veicējam šo pakalpojumu vērtība visā Eiropas Savienībā kopā iepriekšējā vai kārtējā kalendāra gadā sasniegs vai pārsniegs 10 000 eiro, būs  jāreģistrējas katra pakalpojuma saņēmēja noteiktās dalībvalsts PVN reģistrā vai jāreģistrējas Savienības režīma izmantošanai (OSS) un sniegtajiem pakalpojumiem jāpiemēro PVN likme, kas ir spēkā pakalpojuma saņēmēja dalībvalstī.

Ja pakalpojumu saņēmējs Beļģijā būs persona, kura nav nodokļa maksātāja, bet tai tiks sniegti pakalpojumi, kuru sniegšanas vieta tiek noteikta saskaņā ar likuma 20.–30.pantu (izņemot likuma 27.pantā minētos pakalpojumus), pirms šāda pakalpojuma sniegšanas neatkarīgi no tā vērtības būs  jāreģistrējas katra pakalpojuma saņēmēja noteiktās dalībvalsts PVN reģistrā vai jāreģistrējas Savienības režīma izmantošanai (OSS) un sniegtajiem pakalpojumiem jāpiemēro PVN likme, kas ir spēkā pakalpojuma saņēmēja dalībvalstī.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas