E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28641
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Par mantojuma prasību

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. februārī, 2023
Sabīne

Labdien! Manas mātes tēvs ir miris 2015. gadā. Mana māte par to nezināja. Viņš bija precējies, laulībā bērni nav bijuši. Palika dzīvoklis. Vai mana māte var pretendēt uz šo dzīvokli kā mantojumu? Kādēļ manai mātei netika paziņots par iespējamo mantojumu? Paldies!

A
atbild:
24. februārī, 2023

Jūsu minētajā situācijā vispirms ir jānoskaidro, vai mātes tēva mantojuma lieta tika atklāta un bija izsludināts termiņš, kurā mantiniekiem jāpiesakās uz atstāto mantojumu. Ja tas nav ticis darīts, tad ir jāvēršas pie notāra un jāuzsāk mantojuma lieta. Par to, kas jādara, lai uzsāktu mantojuma lietu, varat uzzināt šeit.

Vēršoties Latvijas Zvērinātu notāru padomē, ikvienam ir iespēja pārbaudīt, vai konkrētās viņsaulē aizgājušās personas mantojuma lieta pie kāda no Latvijas notāriem jau ir uzsākta. Jāzina aizgājušā vārds, uzvārds un personas kods (vai vismaz dzimšanas datums). Tāpat oficiālā izdevēja “Latvijas Vēstnesis” vietnē, sadaļā “Mantojuma ziņas”, ir iespējams pārbaudīt, vai ir bijis ievietots sludinājums par mantinieku pieteikšanās termiņu.

Savukārt, ja mantojuma lieta bija uzsākta un ja citi mantinieki pieteicās un pieņēma mantojumu, tad jānorāda, ka pienākums informēt notāru par citiem mantiniekiem ir tiem, kuri uzsāk mantojuma lietu. Proti, notārs mantiniekus nemeklē. Līdz ar to nevaru komentēt, kāpēc jūsu māte netika informēta (piemēram, citi mantinieki nezināja, ka mantojuma atstājējam ir meita).

Ja mātes tēva mantojuma lieta tika uzsākta, bet jūsu māte kā pirmās šķiras mantiniece nebija informēta par tēva nāvi un mantojuma lietas atklāšanos, tad saskaņā ar Civillikuma 667. pantu viņa ir tiesīga celt tiesā mantojuma prasību ar mērķi viņu atzīt vai nu par vienīgo mantinieku, vai par līdzmantinieku, turklāt saskaņā ar to izdot viņai ar visiem pieaugumiem vai nu visu atstāto mantojumu, vai daļu, kas viņai pienākas. Ja māte vēlas celt mantojuma prasību, aicinu vērsties pie jurista vai zvērināta advokāta.

Tomēr jānorāda, ka mantojuma prasības celšanai Civillikuma 685. pantā ir noteikts piecu gadu noilguma termiņš, skaitot no dienas, kad radušās tiesības šo prasību celt. Tikai tad, ja nav konstatēta pašas šīs personas vaina nezināšanā par savām tiesībām celt mantojuma prasību, noilguma termiņu aprēķina nevis no dienas, kad radušās tiesības šo prasību celt, bet no tās dienas, kad kļuvis zināms par šīm tiesībām (Civillikuma 686. pants).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas