E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28539
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība

Veselības stāvokļa atbilstību veicamajam darbam arodārsts norāda OVP kartē

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. februārī, 2023
Ieva

Ja cilvēkam bijusi depresija, un joprojām dažreiz tiek apmeklēts ārsts un lietotas zāles, vai ir ierobežojumi darbā?  Vai piesakoties darbā (darbs ofisā, pie datora, pašvaldības iestādē, ne iekšlietu struktūrās), šī iemesla dēļ viņu var nepieņemt? (Intervijās atzīts par labu kandidātu, bet vēl jāiziet medicīniskā komisija, kur šis fakts parādīsies).

A
atbild:
07. martā, 2023
Olga Lauva
juriste

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 219 “Kārtība, kādā veicama obligātā veselības pārbaude” darba devējam jārūpējas par darbinieku veselību un jānodrošina tās regulāra kontrole. Pārbaužu biežumu nosaka darba devējs, ņemot vērā darbinieka darba specifiku un riskus.

Obligātā veselības pārbaude (OVP) tiek veikta nodarbinātajiem, kuru veselības stāvokli ietekmē vai var ietekmēt veselībai kaitīgi darba vides faktori, kā arī nodarbinātajiem, kuriem darbā ir īpaši apstākļi.

Obligātā veselības pārbaude jāveic visiem darbiniekiem:

stājoties darbā, – pirms darba līguma noslēgšanas (pirmreizējā veselības pārbaude);

regulāri, saņemot darba devēja norīkojumu (periodiskā veselības pārbaude);

līdz ar darba vides faktoru vai darba apstākļu maiņu, veselības traucējumu, biežas vai ilgstošas darbnespējas dēļ  (ārpuskārtas jeb papildu pārbaude).

Uz OVP darbinieku nosūta darba devējs. Izsniedzot darbiniekam rīkojumu pie arodslimību ārsta uz OVP (OVP karti), tajā tiek uzskaitīti darba riska novērtējumā konstatētie kaitīgie darba vides faktori un īpašie darba apstākļi, kādiem darbinieks tiek pakļauts darbavietā. OVP laikā veiktie izmeklējumi un ārstu konsultācijas, kā arī to veikšanas biežums ir tieši atkarīgs no kaitīgā faktora un tā līmeņa konkrētā darbavietā.

Arodslimību ārsts, veicot visus nepieciešamos izmeklējumus darbiniekam, novērtē, vai darba vides faktori nav radījuši veselības traucējumus un vai nav nepieciešami papildu pasākumi, lai aizsargātu darbinieka veselību darbavietā, kā arī nosaka, vai personas veselības stāvoklis atbilst veicamajam darbam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas