E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28519
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Saziņa ar parādnieku

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2023
Raimonds

Sveiki! Kas notiek, ja saņemu ārpustiesas piespiedu izpildes vēstuli ar aicinājumu izņemt no pasta? Kas notiek, ja vēstuli neizņemu? Vai tādā gadījumā tiesvedība automātiski tiek slēgta? Gribu nedaudz pavilkt laiku. Paldies!

A
atbild:
13. februārī, 2023

Parādu ārpustiesas atgūšanas likuma 11. panta trešā daļa nosaka –, ja parādnieks nav sasniedzams, izmantojot šā panta pirmajā vai otrajā daļā minētos saziņas līdzekļus un kontaktinformāciju, saziņu ar parādnieku īsteno rakstveidā, nosūtot nepieciešamo informāciju uz parādnieka deklarētās dzīvesvietas adresi.

Savukārt Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 1. pantā noteikts, ka likuma mērķis ir panākt, lai ikviena persona būtu sasniedzama tiesiskajās attiecībās ar valsti un pašvaldību.

Tādējādi korespondences neizņemšanas fakts nerada nosūtītājam negatīvas sekas, t. i., tā ir tikai un vienīgi jūsu atbildība (un sekas), kas rodas korespondences nesaņemšanas rezultātā.

Kā norādīts jautājumā, runa ir par ārpustiesas parādu piedziņas procesu, proti, tiesvedība vēl nav uzsākta. Korespondences neizņemšana neliedz parādu atgūšanas pakalpojuma sniedzējam uzsākt tiesvedības procesu par parāda piespiedu piedziņu. Jautājumā minētajā situācijā parādu atgūšanas pakalpojuma sniedzējs iesniegs tiesā pierādījumus, ka uz jūsu deklarētās dzīvesvietas adresi ir nosūtījis piedāvājumu izpildīt saistības (atbilstoši Parādu ārpustiesas atgūšanas likuma 11. panta trešās daļas prasībām), tādējādi ir ievērojis lietas iepriekšējās ārpustiesas izskatīšanas kārtību.

Savukārt, ja tiesvedība jau ir ierosināta, tad korespondences nosūtīšanas jautājums ir risināms Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas