E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28498
Lasīšanai: 4 minūtes

Apdrošināšanas stāžs pensijai un bezdarbnieka pabalstam var atšķirties

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2023
Svetlana

Pirms gada zaudēju darbu un astoņus mēnešus saņēmu bezdarbnieka pabalstu. Kopējais apdrošināšanas stāžs bezdarbnieka pabalstam uz 01.03.2022. VSAA tika aprēķināts 42 gadi, 2 mēneši un 13 dienas. Tagad man ir 63 gadi, un es plānoju pieteikties priekšlaicīgai pensijai, bet kopējais apdrošināšanas stāžs pensijai uz 01.01.2023. tika aprēķināts 41 gads, 11 mēneši un 24 dienas. Netika ņemti vērā 11 mēneši un 13 dienas 1991. gadā, kad es pastāvīgi dzīvoju Latvijā, biju Latvijas pilsone un strādāju Krievijā. Kāpēc šis periods tiek ņemts vērā bezdarbnieka pabalstam, bet netiek ņemts vērā pensijas aprēķināšanas periodā? Vai šajā gadījumā pensijas aprēķināšanai būtu jāpiemēro likuma “Par Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas līgumu par sadarbību sociālās drošības jomā” 10. panta 3. apakšpunkts “[..], ja kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs, kas uzkrāts saskaņā ar vienas Līgumslēdzēja Puses tiesību aktiem, ir mazāks nekā viens gads [..], tad šo periodu ņem vērā otras Līgumslēdzēja Puses kompetentā organizācija”?

A
atbild:
13. martā, 2023
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Liene Glušaka, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Iveta Olte, Pabalstu metodiskās vadības daļa vecākā eksperte

No jūsu jautājuma saprotams, ka darba devējs, pie kura strādājāt 1991. gadā, bija reģistrēts Krievijā, nevis Latvijas teritorijā, tātad konkrētais periods neveido Latvijas apdrošināšanas stāžu.

Piešķirot valsts pensiju, apdrošināšanas stāžā no 1991. gada 1. janvāra līdz 1995. gada 31. decembrim tiek ieskaitīti tikai Latvijas teritorijā uzkrātie darba un tam pielīdzinātie periodi, kuros ir veiktas vai bija jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas Latvijā.

Nosakot apdrošināšanas stāžu par darbu ārpus Latvijas, tiek piemēroti starptautisko līgumu nosacījumi.

Jautājumā pieminētā Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas līguma par sadarbību sociālās drošības jomā 10. panta trešajā daļā minēti gadījumi, kad Latvijas apdrošināšanas stāžā Krievijas periods, kas jūsu gadījumā ir mazāks nekā viens gads, tiek ņemts vērā, lai noteiktu tiesības uz pensiju. Tie ir gadījumi, ja tiesību noteikšanai uz Latvijas pensiju nepietiek nepieciešamā apdrošināšanas stāža. Šis laiks netiek ieskaitīts Latvijas vecuma pensijas aprēķinā.

Jūsu gadījumā, nosakot tiesības uz Latvijas pensiju, apdrošināšanas stāžs ir vairāk nekā 40 gadu, tātad ir tiesības uz pensiju, neņemot vērā Krievijā uzkrāto periodu, tāpēc tiesību noteikšanai uz pensiju darba periods Krievijā netika izmantots.

Piešķirot sociālās apdrošināšanas pakalpojumu, tiek vērtētas tās tiesību normas, kas nosaka attiecīgā pakalpojuma piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtību. Līdz ar to noteiktais apdrošināšanas stāžs dažādiem sociālās apdrošināšanas pakalpojumiem var atšķirties.

Kaut arī pirms vecuma pensijas piešķiršanas apdrošināšanas stāža periods ņemts vērā tiesību noteikšanā uz bezdarbnieka pabalstu vai bezdarbnieka pabalsta aprēķinam, tas nenozīmē, ka būtu pamats to ņemt vērā, nosakot apdrošināšanas stāžu vecuma pensijai.

Tā kā VSAA katram cilvēkam gan bezdarbnieka pabalstu, gan pensiju aprēķina pēc personas apdrošināšanas datiem, lai iegūtu detalizētu informāciju savā konkrētajā situācijā, iesakām saziņai lietot informējošos kanālus, rakstot uz e-pasta adresi: konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru: 64507020.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas