E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28493
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Juridisko pakalpojumu sniegšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. janvārī, 2023
Ludmila

Labdien! Es gribu vērsties tiesā par parādu neatdošanu (man ir parādā konkrēta persona). Pie kā man labāk vērsties – jurista vai advokāta? Vai atšķirsies samaksa par pakalpojumu? Paldies!

A
atbild:
30. janvārī, 2023

Kārtība, kādā Latvijā notiek civillietu ierosināšana un izskatīšana tiesā, ir noteikta Civilprocesa likumā.

Prasības pieteikumu ir iespējams iesniegt elektroniski portālā e.lieta. Sadaļā “E-veidlapas tiesai” ir pieejama veidlapa “Prasības pieteikums civillietā”.

Prasības pieteikums tiesai ir jāpamato, piemēram, ar līgumu, kas pierāda atbildētāja parādsaistības. Atbilstoši  Civilprocesa likuma 35. pantā noteiktajam prasībās par naudas piedziņu prasības summa ir piedzenamā summa, ņemot vērā arī likumiskos procentus. Tos var noteikt, pamatsummu reizinot ar 6% gadā un dalot ar 365 (dienu skaits gadā). Tādējādi jūs iegūsiet likumisko procentu summu dienā.

Savukārt aprēķināt valsts nodevas par prasības izskatīšanu tiesā ir iespējams vietnes manas.tiesas.lv sadaļā “Nodevu kalkulators”, ievadot attiecīgi: Process – Civilprocess; Pieteikums – Prasība, kas novērtējama naudas summā.

Tātad prasības pieteikumu tiesai jūs varat iesniegt pats vai ar kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta palīdzību. Juridiskā pakalpojuma izmaksas ietekmēs tas, kā būsiet sagatavojis dokumentus, kas pamato parādsaistības, kā arī ir vajadzīga parādnieka kontaktinformācija. LV portāla rīcībā nav informācijas par juridisko pakalpojumu sniedzēju cenrādi. Par samaksu puses vienojas.

Plašāk par to, kā sagatavot prasības pieteikumu tiesai, varat lasīt LV portāla publikācijā, kas pieejama šeit.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas