E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28382
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kā izsniegt rēķinu fiziskajai personai, kura neveic saimniecisko darbību

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. janvārī, 2023
Anna

Labdien! Es vēlējos precizēt informāciju par attaisnojuma dokumentu (elektroniski samaksāšanai saņemtu dokumentu (rēķinu)) parakstīšanu. Esmu pašnodarbināta persona (pasniedzu nodarbības valodā), un man ir noslēgts uzņēmuma līgums, tāpēc, pamatojoties uz 11. panta septītās daļas 1. punktu, es šim uzņēmumam izrakstu rēķinu, jo mums ir noslēgts cits ārējs dokuments (līgums), kam ir juridisks spēks. Līdz ar to, kā es saprotu, rēķinam paraksts nav nepieciešams. Kā man rīkoties, ja rēķins ir jāizsniedz fiziskajai personai, kura nav saimnieciskās darbības veicēja? Vai man ir jāslēdz līgums ar katru fizisko personu? Arī tad, ja tā ir viena nodarbība? Vai arī es varu to izdarīt kādā citā veidā? Vai man katrs dokuments būs jāparaksta elektroniski un jāprasa no klienta? Būšu pateicīga par palīdzību!

A
atbild:
13. februārī, 2023
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Kā informē Valsts ieņēmumu dienesta nodokļu speciālisti, Grāmatvedības likumā minēti gadījumi, kad attaisnojuma dokuments (rēķins) var būt bez rekvizīta “paraksts”.

Viens no šādiem gadījumiem –, ja sagatavotājs dokumentu samaksāšanai (rēķinu) izsniedz fiziskajai personai, kura neveic saimniecisko darbību, – preces vai pakalpojuma saņēmējam un šajā dokumentā minētā saimnieciskā darījuma esību pamato uzņēmuma vienošanās ar minēto fizisko personu.[1]

Savukārt Civillikums paredz, ka tiesiska darījuma dalībnieki vienošanos var noslēgt, arī pamatojoties uz mutisku vienošanos.[2]

Tātad pašnodarbinātas personas izrakstītais rēķins par sniegto pakalpojumu fiziskajai personai, kura nav saimnieciskās darbības veicēja, var būt bez rekvizīta “paraksts” arī tad, ja personas ir vienojušās par pakalpojuma sniegšanu mutiski, nenoformējot līgumu rakstiski.

[1] Grāmatvedības likuma 11. panta septītās daļas 2. punkts.

[2] Civillikuma 1474. pants.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas