E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28372
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Ja iestājies noilgums, bet sods vēl ir redzams CSDD datubāzē

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. janvārī, 2023
Karlis

Labdien! Vai vēl ir spēkā soda noilgums? Sods bija uzlikts 2010. gadā. Sūtot īsziņu CSDD, sodu neuzrādīja. Tagad reģistrējos CSDD mājaslapā, un tur tiek uzrādīts sods. Uzmeklējot tiesu izpildītāju, pie kuras bija nodota lieta, atbilde bija, ka viņai lietvedībā nekādu papīru neesot. Kā rīkoties šajā situācijā?

A
atbild:
24. janvārī, 2023
Sandis Zellis
jurists

VAS “Ceļu satiksmes drošības direkcija” (turpmāk – CSDD) sodus neuzliek un neanulē. CSDD uztur reģistru, kurā atbilstoši jautājumā norādītajam joprojām ir redzams, ka par administratīvo pārkāpumu nav samaksāts sods.

Informējams, ka atbilstoši Administratīvās atbildības likuma 258. panta pirmajai daļai nolēmums par naudas soda piemērošanu nav izpildāms, ja no tā nodošanas piespiedu izpildei pagājuši pieci gadi un tas nav izpildīts. Arī iepriekš spēkā esošās tiesību normas Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteica tādu pašu termiņu piespiedu izpildes noilgumam.

Konkrētajā situācijā nav skaidrs, kas tieši nav attiecīgās tiesu izpildītājas rīcībā. Ja tiesu izpildītājai nav informācijas par iepriekš ievestajām un izbeigtajām izpildu lietām, visticamāk, konkrētā izpildu lieta bijusi cita tiesu izpildītāja lietvedībā. Tomēr, ja tiesu izpildītāja attiecīgo izpildu lietvedību tiešām ir izbeigusi, tad jums ir jāsazinās ar CSDD.

Piespiedu izpildes noilgums var nebūt iestājies, jo atbilstoši Administratīvās atbildības likuma 258. panta ceturtajai daļai, ja nolēmuma izpildi aptur atbilstoši Civilprocesa likumā noteiktajam par izpildu lietvedības apturēšanu, izpildes noilguma laiks tiek apturēts līdz izpildu lietvedības atjaunošanai.

Atbilstoši Administratīvās atbildības likuma 24. panta ceturtajai daļai, ja sods nav izpildīts, persona uzskatāma par administratīvi sodītu vēl gadu pēc soda izpildes noilguma termiņa beigām. Iespējams, CSDD e-pakalpojumu vietnē redzama informācija par sodāmību, nevis pienākums veikt soda apmaksu.

Noskaidrot, pie kura tiesu izpildītāja atrodas izpildu lieta, kurā esat parādnieks, iespējams Elektronisko izsoļu vietnes sadaļā “Manas izpildu lietas”.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas