E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28355
Lasīšanai: 4 minūtes

Kā risināt problēmas ar pašvaldības līdzfinansējumu privātajā pirmsskolas izglītības iestādē

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. janvārī, 2023
Kristīne

Sveiki! Ejam privātajā dārziņā, iesniegums līdzfinansējuma saņemšanai iemests Izglītības pārvaldes pastkastītē. Ieejot www.epakalpojumi.lv un paskatoties, vai pie līdzfinansējuma saņemšanas noteikumiem visi ir izpildīti, tiek uzrādīts, ka viens punkts nav izpildīts, proti, tas, ka bērns mācās privātā iestādē, kurai ir noslēgts līgums ar pašvaldību par līdzfinansējumu. Kāpēc tā? Vai līdzfinansējums tiks piešķirts, ja iesniegums ir iemests Izglītības pārvaldes pastkastītē?

A
atbild:
16. janvārī, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls

Tā kā Jūs neesat norādījusi ne privāto pirmsskolas izglītības iestādi (turpmāk – PPII), kuru apmeklē Jūsu bērns, ne pašvaldību, varu sniegt tikai vispārēju atbildi.

Pašvaldības pienākums saistībā ar Izglītības likuma 17. panta pirmajā daļā noteikto ir nodrošināt bērniem, kuru dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, iespēju iegūt pirmsskolas izglītību bērna dzīvesvietai tuvākajā pašvaldības izglītības iestādē, kura īsteno šādu izglītības programmu. Savukārt minētā likuma 17. panta otrajā1 daļā noteikts: “Ja pašvaldība bērnam, kurš sasniedzis pusotra gada vecumu un kura dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, nenodrošina vietu pašvaldības izglītības iestādes īstenotā pirmsskolas izglītības programmā (no pusotra gada vecuma līdz pamatizglītības ieguves uzsākšanai) un bērns apgūst pirmsskolas izglītības programmu privātā izglītības iestādē, tad pašvaldība šim privātam pakalpojuma sniedzējam sedz izmaksas Ministru kabineta noteiktajā kārtībā.” Katra pašvaldība izstrādā un pieņem saistošos noteikumus, kuros detalizētāk noteikta kārtība, kādā pašvaldība īsteno pirmsskolas izglītības funkcijas nodrošināšanu, tostarp bērnu reģistrāciju un uzņemšanu pirmsskolas izglītības iestādēs, privāto pirmsskolas izglītības iestāžu (vai programmu) finansēšanas kārtību.

Tā kā Jūs esat konstatējusi, ka PPII nav noslēgts līgums ar pašvaldību par līdzfinansējuma saņemšanu, tas var būt dažādu iemeslu dēļ, tostarp PPII neizdarība, PPII atrašanās citas pašvaldības teritorijā, nav licencētas pirmsskolas izglītības programmas, PPII nav reģistrēta Izglītības iestāžu reģistrā u. tml. Iesaku skaidrojumu par to, kādēļ nav noslēgts līgums ar pašvaldību par līdzfinansējumu, prasīt PPII administrācijai. Papildus vēlams lūgt uzrādīt dokumentus, kas apliecina PPII darbības tiesiskumu.

Saņemot Jūsu iesniegumu par līdzfinansējuma piešķiršanu, pašvaldības izglītības pārvaldes iestādei jāsniedz atbilde pēc būtības saprātīgā termiņā, ņemot vērā iesniegumā minētā jautājuma risināšanas steidzamību, bet ne vēlāk kā viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas. Tas ir noteikts Iesniegumu likuma 5. panta trešajā daļā. Atbilde var būt vai nu pozitīva (Jūs tiksiet informēta par līdzfinansējuma piešķiršanu), vai motivēts atteikums līdzfinansējuma piešķiršanai. Attiecībā uz to, ka Jūs iesniegumu esat ievietojusi pašvaldības izglītības pārvaldes iestādes pastkastē, informējams, ka šāda iespēja Iesniegumu likumā nav minēta, taču to praksē plaši izmanto kopš pandēmijas sākuma un turpina arī pašlaik. Vienlaikus iesakāms negaidīt uz problēmas atrisināšanu sarakstes ceļā, bet klātienē konsultēties ar pašvaldības izglītības pārvaldes iestādes speciālistiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas