E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28316
Lasīšanai: 2 minūtes
1
9
1
9

No pieņemta mantojuma nevar atteikties

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. janvārī, 2023
Rauls

Esmu pieņēmis mantojuma tiesības (mantojuma pieņemšana un mantojuma tiesību apstiprināšana). Vai varu atteikties no šī mantojuma, jo uzzināju, ka mantojuma atstājējam ir parādi Uzturlīdzekļu garantiju fondā, kurus viņš maksāja par mani un manu brāli, kā arī parādi saistībā ar ātrajiem kredītiem? Pašreiz man ir 18 gadu un vēl mācos tehnikumā, naudas līdzekļu un ienākumu nav. Ja nevaru atteikties, ko man darīt? Mantojuma atstājējs nomira iepriekšējā gada martā.

A
atbild:
27. janvārī, 2023

Ja mantojums jau ir pieņemts, no tā atteikties vairs nav iespējams. Civillikuma 705. panta pirmā daļa nosaka, ka ar mantojuma iegūšanu uz mantinieku pāriet, līdz ar mantojuma atstājēja tiesībām, arī visas viņa saistības, izņemot tīri personiskās. Tas nozīmē, ka jums kā bērnam nav jāatmaksā vecāka vietā uzturlīdzekļi, jo pienākums maksāt uzturlīdzekļus ir uzskatāms par vecāka personisku pienākumu, kas nevar pāriet citām personām. Attiecībā uz citiem parādiem, kurus kā mantinieks esat pieņēmis, būtu jāizvērtē, vai tas, ko esat saņēmis mantojumā, spēj segt šos parādus (piemēram, mantojumā esat saņēmis īpašumu, mantu, kuru iespējams pārdot, lai dzēstu parādus). Jānorāda, ka pie jums kā mantinieka var vērsties tikai tie kreditori, kuri ir likumā noteiktā kartībā (sludinājumā par mantojuma atklāšanos norādītajā termiņā) pieteikuši savas kreditora pretenzijas, jo norādītajā termiņā nepieteiktās kreditoru pretenzijas dzēš (Civillikuma 705. panta otrā daļa).

Civillikuma 707. pants nosaka, ka mantojuma atstājēja kreditoriem jāvēršas ar saviem prasījumiem pie mantinieka, kuram, ja no mantojuma nepietiek, jāsamaksā parādi no savas paša mantas, bet, samaksājot šos parādus citādā ziņā, jāievēro mantojuma atstājēja noteikumi. Līdz ar to, ja ar mantojumu nepietiek, lai apmierinātu kreditoru pretenzijas, ieteicams mēģināt vienoties par parāda atmaksas kārtību.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas