E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28293
Lasīšanai: 2 minūtes

Kā, šķirot laulību, sadalīt kopēju uzņēmumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. janvārī, 2023
Viesturs

Kas notiek ar laulībā nodibinātu uzņēmumu, šķirot laulību un dalot mantu? Vai tas, tāpat kā manta, tiek sadalīts daļās (viens no laulātajiem izpērk uzņēmuma daļu, vai uzņēmums tiek pārdots, lai sadalītu tā vērtību)? Vai ir nosacījumi, kad dalīšana nenotiek?

A
atbild:
11. janvārī, 2023

Kārtība, kādā tiek sadalīta laulāto manta šķiroties, ir noteikta Civillikuma 89. pantā.

Tie paši noteikumi pamatā ir spēkā arī, dalot kopējo uzņēmumu. Papildus, dalot kopēju uzņēmumu, ir jāņem vērā, ka ir jāizpilda visas saistības pret kreditoriem un klientiem, kā arī pārējās līgumiskās saistības.  Dalot kopējo uzņēmumu, jāņem vērā komercdarbības īpatnības (veids) un tās sastāvdaļas, kas ir noteiktas, piemēram, Komerclikuma 18., 19. un 20. pantā.

To, kā jūs dalīsiet uzņēmumu, proti, pārņemsiet, pārdosiet vai izpirksiet otra laulātā daļu, ir tikai jūsu abu izvēle. Pastāv iespēja pēc laulības šķiršanas kopējo uzņēmumu turpināt vadīt kā partneriem, ja, protams, pusēm izdodas par to vienoties.

Jums ir tiesības noteikt uzņēmumu kā savu atsevišķu mantu saskaņā ar Civillikuma 91. panta trešajā punktā noteikto: “Katra laulātā atsevišķa manta it sevišķi ir manta, ko viens laulātais ieguvis bez atlīdzības laulības laikā.” Tas, ka zināma manta ir atsevišķa, jāpierāda tam laulātajam, kas to apgalvo.

Ja tomēr neizdodas vienoties, tad laulību ir iespējams šķirt tiesā arī pēc viena laulātā pieteikuma (atbilstoši Latvijas Republikas Civillikuma 70. pantā noteiktajam).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 43 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas