E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28264
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Vai bakalaura grāda ieguvējs vides zinātnē var skolā mācīt bioloģiju un ķīmiju

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. janvārī, 2023
Līna

Labdien! Esmu pabeigusi LU Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultāti, ieguvu dabaszinātņu bakalaura grādu vides zinātnē. Papildus apguvu LU piedāvāto kursu “Pedagoģiskās darbības pamati” 72 stundu apmērā, iegūstot sertifikātu pedagoģijā. Vai man ir iespēja strādāt par bioloģijas un/vai ķīmijas skolotāju, ja studiju programmā esmu apguvusi ar ķīmiju saistītus kursus 8 kredītpunktu vērtībā un ar bioloģiju saistītus kursus 6 kredītpunktu vērtībā?

A
atbild:
16. janvārī, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls

Ministru kabineta noteikumu Nr. 569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību” 2. punktā noteikts, ka par vispārējās izglītības pedagogu ir tiesīga strādāt persona, kuras izglītība un profesionālā kvalifikācija atbilst vienai no šādām prasībām:

  • augstākā pedagoģiskā izglītība un atbilstoša mācību priekšmeta skolotāja kvalifikācija;
  • augstākā izglītība mācību priekšmetam atbilstošā zinātnes nozarē un skolotāja kvalifikācija vai apgūta profesionālās kompetences pilnveides programma, vai augstākās izglītības studiju programmas ietvaros apgūta ar pedagoģiju saistīta studiju programmas daļa vismaz divu kredītpunktu jeb vismaz 72 stundu apjomā.

Savukārt minēto noteikumu 8.2. pants nosaka, ka mācību priekšmetu vai moduli ir tiesīga īstenot arī persona, kura ieguvusi šo noteikumu 2. punktā minēto izglītību mācību priekšmeta atbilstošajā jomā un studiju programmas ietvaros apguvusi ar attiecīgo mācību priekšmetu vai moduli saistītu studiju programmas daļu vismaz četru kredītpunktu jeb 160 stundu apjomā.

Latvijas zinātnes nozaru grupas, zinātnes nozares un apakšnozares ir noteiktas Ministru kabineta noteikumu Nr. 595 “Noteikumi par Latvijas zinātnes nozaru grupām, zinātnes nozarēm un apakšnozarēm” pielikumā. Vides zinātnes ietilpst zinātnes nozarē “Zemes zinātnes, fiziskā ģeogrāfija un vides zinātnes”, “Ķīmija” un “Bioloģija” ir atsevišķas zinātņu nozares. Visas trīs minētās zinātņu nozares pieder vienai kopīgai zinātņu nozaru grupai “Dabaszinātnes”.

Tātad pirmšķietami, izvērtējot Jūsu iegūto izglītību, tā neatbilst Ministru kabineta noteikumu Nr. 569 2. punktā, kā arī 8.2. punktā (jo tajā ietverta atsauce uz 2. punkta normu) noteiktajām prasībām mācību priekšmetu “Bioloģija” un ‘Ķīmija” mācīšanai.

Lai iegūtu precīzāku atbildi, ir jāizvērtē Jūsu iegūtās izglītības saturs atbilstoši ierakstiem Jums izsniegtajā diplomā un tā pielikumos. Šādu izvērtējumu var veikt Izglītības kvalitātes valsts dienests.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas