E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28208
Lasīšanai: 8 minūtes
TĒMA: Veselība
2
2

Kādi ir nosacījumi ilgstoša slimības pabalsta piešķiršanai smagi slima bērna kopšanai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. decembrī, 2022
Jūlija

Labdien! Esot atvaļinājumā Izraēlā pie radiniekiem, manam 3 gadus vecajam bērnam bija krampji, kā rezultātā tika diagnosticēta augsta riska neiroblastoma (vēzis). Tajā pašā dienā tika uzsākta ķīmijterapija, jo situācija bija drausmīga. Tas bija 2022. gada 19. jūnijā. Iesniedzu ārzemēs nokārtotu darbnespējas lapu VSAA, pabalstu saņēmu 21. dienā. Pēc tam iesniedzu nākamo, arī viss bija kārtībā, bet trešo nepieņēma, ieteica vērsties pie BKUS konsilija, ko arī izdarīju. Lēmums – 90 dienu darbnespējas lapa no 19.06.2022. līdz 16.09.2022. Oktobra beigās nosūtīju VSAA darbnespējas lapu uz 21 dienu, tā tika atteikta, norādot, ka jāvēršas pie konsilija. Konsilijs atteica, apgalvojot, ka nav resursu, ir jāpiesaka bērna invaliditāte. Vērsos, lai pieteiktu, savukārt tur apgalvoja, ka BKUS atbild par ilgstošām darbnespējas lapām.  

Jautājumi:

    • Vai VSAA ir tiesības neapmaksāt darbnespējas lapu?
    • Vai BKUS ir tiesības atteikt sasaukt konsiliju resursu trūkuma dēļ?
    • Tagad jau ir decembra beigas. Ja, piemēram, janvārī vai februārī bērns saņems invaliditāti, vai bērna ārsts varēs man izrakstīt darbnespējas lapu no septembra līdz janvārim? Kas notiks ar slimības pabalstu šajos mēnešos?

Jau iepriekš pateicos par sniegto atbildi! Joprojām ārstējamies Izraēlā, un pagaidām nav iespējas braukt uz Latviju, jo tādas ārstēšanas, kuru tagad saņemam, Latvijā vispār nav.

A
atbild:
09. janvārī, 2023
Bērnu klīniskā universitātes slimnīca
Renāte Snipe, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas virsārste
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Marika Zelčāne, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Darbnespējas lapas apmaksas kārtību smagi slima bērna kopšanai un to, kādos gadījumos slimības pabalstu nepiešķir, skaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Marika Zelčāne:

“VSAA ir tiesības nepiešķirt slimības pabalstu, ja tas neatbilst tiesību normās noteiktajam.

Likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 13. panta 21 un 22 daļā noteikts, ka:

  • VSIA “Bērnu klīniskā universitātes slimnīca” ārstu konsilijs, izsniedzot atzinumu, noteicis vecāka nepārtrauktas klātbūtnes nepieciešamību smagas saslimšanas dēļ, kuras rezultātā bērnam nepieciešama ilgstoša ārstēšanās stacionārā ārstniecības iestādē. Šādos gadījumos slimības pabalstu piešķir un izmaksā par ārstu konsilija noteikto laiku, kas vienā reizē nevar būt ilgāks par trim mēnešiem, bet kopumā – ne ilgāks par 26 nedēļām, skaitot no darbnespējas pirmās dienas, ja darbnespēja ir nepārtraukta, vai ne ilgāks par trim gadiem piecu gadu periodā, ja darbnespēja atkārtojas ar pārtraukumiem.
  • Par bērnu ir piešķirts bērna ar invaliditāti kopšanas pabalsts. Arī šādos gadījumos slimības pabalstu piešķir un izmaksā ne ilgāk par 26 nedēļām, skaitot no darbnespējas pirmās dienas, ja darbnespēja ir nepārtraukta, vai ne ilgāk par trim gadiem piecu gadu periodā.

Ārstu konsilija atzinumu VSAA saņem elektroniskā veidā, un šis dokuments, pieprasot slimības pabalstu, vecākam nav jāiesniedz. Tāpat VSAA rīcībā ir informācija par bērnu, par kuru ir piešķirts bērna ar invaliditāti kopšanas pabalsts.

Gadījumos, ja nav izsniegts ārstu konsilija atzinums vai bērnam nav noteikta invaliditāte, slimības pabalstu par slima bērna kopšanu, kurš nav sasniedzis 14 gadu vecumu, piešķir un izmaksā par laiku no darbnespējas pirmās dienas līdz darbnespējas 14. dienai, ja bērnu kopj mājās vai līdz darbnespējas 21. dienai, ja bērnu kopj arī stacionārā. To nosaka likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 13. panta 2. daļa.

Ja vēlaties iegūt detalizētāku informāciju konkrētajā dzīves situācijā, iesakām saziņai lietot Valsts sociālās apdrošināšanas  aģentūras informācijas kanālus, rakstot uz e-pasta adresi: konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru: 64507020.

Darbnespējas lapu sagatavo elektroniski veselības informācijas sistēmā atbilstoši normatīvajiem aktiem par vienoto veselības nozares elektronisko informācijas sistēmu. Darbnespējas lapu hronoloģiskā secībā reģistrē veselības informācijas sistēmā un precīzi aizpilda visas darbnespējas lapas ievades formas sadaļā paredzētās ailes, kuras attiecas uz konkrēto darbnespējas gadījumu.

Ārvalstī izsniegtu darbnespēju apliecinošu dokumentu atzīst, neizsniedzot jaunu darbnespējas lapu par attiecīgo periodu, ja minētajā dokumentā ir ietverta informācija, kas ļauj nepārprotami secināt, ka persona, kurai tas izsniegts, dokumentā norādītajā laikposmā bijusi darbnespējīga vai kopusi saslimušo bērnu.

Savukārt darbnespējas lapu izsniegšanas kārtību izvērtē ārstniecības iestādes vadītājs vai Veselības inspekcija.”

Uz vaicāto par konsilija darbību atbildi sniedz Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas virsārste Renāte Snipe:

“Konsilijus par ilgstošu darbnespējas lapu (DNL) izsniegšanu Bērnu klīniskās universitātes slimnīca (BKUS) organizē tiem pacientiem, kuri ārstējas BKUS. Ja, kā viens no vecākiem raksta, bērnam ir diagnosticēta onkoloģiska slimība, darbnespējas lapa vecākam vai bērna likumiskajam pārstāvim pēc Bērnu slimnīcas konsilija lēmuma tiek noteikta kā nepieciešama uz trīs mēnešu ilgu periodu, kura laikā vecākiem vai bērna likumiskajiem pārstāvjiem jānokārto bērnam invaliditātes statuss ar kopšanas pabalstu, lai saņemtu finansiālu atbalstu un citus palīdzības veidus bērna slimošanas laikā. Kaut arī bērnu onkologu noslodze ir ļoti liela, konkrētajā gadījumā, izprotot ģimenes situāciju un konsultējoties ar juristiem, pēc iepazīšanās ar izrakstiem no ārvalstu klīnikām izņēmuma kārtā konsilijs tiešām šādu slēdzienu izsniedza.

Bet, kā jau iepriekš minēts, konsilijus ārvalstu klīniku pacientiem BKUS nav paredzēts organizēt. Likums paredz nosacījumus, ka materiālais pabalsts šādās situācijās tiek noteikts citos procesos. Ģimenei līdz šim bija pietiekami daudz laika (pārsniedzot noteiktos trīs kalendāros mēnešus, par kuriem BKUS pieņēma ārstu konsilija lēmumu) nokārtot formalitātes, lai saņemtu tādu pašu materiālo atbalstu, kādu saņem citas pacientu ar onkoloģiskām slimībām ģimenes Latvijā.”

Likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 13. pantā noteikts:   

“(21) Ja bērnam, kurš nav sasniedzis 18 gadu vecumu, ir smaga slimība, kuras dēļ nepieciešama ilgstoša ārstēšanās stacionārā, bet nav prognozējami nepārejoši smagi vai ļoti smagi veselības traucējumi un pēc ārstēšanās ir iespējama dzīves kvalitātes atjaunošanās, un valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Bērnu klīniskā universitātes slimnīca” ārstu konsilijs noteicis, ka nepieciešama vecāka nepārtraukta klātbūtne, slimības pabalstu piešķir un izmaksā par ārstu konsilija noteikto laiku, kas vienā reizē nevar būt ilgāks par trim mēnešiem, bet kopā – ne ilgāks par 26 nedēļām, skaitot no darba nespējas pirmās dienas, ja darba nespēja ir nepārtraukta, vai ne ilgāks par trim gadiem piecu gadu periodā, ja darba nespēja atkārtojas ar pārtraukumiem. Valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Bērnu klīniskā universitātes slimnīca” ārstu konsilijs izvērtē, vai nepieciešama vecāka nepārtraukta klātbūtne, un vienā reizē to nosaka uz laiku, kas nav ilgāks par trim mēnešiem. Šajā gadījumā slimības pabalstu izmaksā ne ilgāk kā līdz bērna 18 gadu vecuma sasniegšanai.”

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 62 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas